Нападателят на Байерн (Мюнхен) Хари Кейн започна като титуляр и вкара два гола в своя мач номер 100 за националния отбор на Англия, като стана 10-ият футболист с такова постижение в историята на футбола в страната.

Кейн носи и капитанската лента на тима в мача срещу Финландия в Лигата на нациите на стадион "Уембли" в Лондон, спечелен с 2:0. Нападателят откри резултата със страхотен удар в 53-ата минута и направи 2:0 в 76-ата. Победата бе втора за англичаните в турнира, а Финландия инкасира второ поредно поражение.

Хари Кейн успя да прати топката във вратата на Финландия в 23-ата минута, но след проверка на ситуацията с ВАР, попадението на английския капитан не бе зачетено.

Англия затегна обръча около наказателното поле на Финландия по-сериозно на старта на втората част. В 54-ата минута Хари Кейн стреля директно от  пряк свободен удар, отправяйки същински снаряд към вратата на гостите. Лукаш Храдецки обаче демонстрира страхотен рефлекс и здрави ръце, за да парира.

„Трите лъва“ стигнаха до първо попадение в двубоя в 54-ата минута, когато Трент Александър-Арнолд комбинира с Кейн, който се справи с бранител на Финландия, след което стреля мощно точно под напречната греда, за да даде аванс на своя тим в своя мач №100 за националния отбор на Англия.

Англия удвои преднината си в 76-ата минута, когато Нони Мадуеке комбинира на двойно подаване с Александър-Арнолд, който го изведе отдясно. Крилото сви топката за Кейн, който с първото си докосване порази вратата на финдалндците.

До края на двубоя Англия продължи да държи инициативата, но възпитаниците на Лий Карсли не стигнаха до трети гол във вратата на Лукаш Храдецки.

Преди началото на мача към Кейн на терена се присъединиха и хората от семейството му, а бившите играчи Франк Лампард и Ашли Коул, които са играли повече от 100 пъти за Англия, му връчиха възпоменателна златна шапка.

Нападателят на Байерн Мюнхен е първият играч на Англия след Уейн Рууни, който достигна 100-те мача през 2014-а година. А на 31-годишна възраст и все още един от най-резултатните нападатели в световния футбол, е на път да подобри рекорда на бившия вратар Питър Шилтън от 125 участия за националния отбор.

В 100-те мача на Кейн влизат два финала на Европейски първенства – първият загубен от Италия през 2021-а година, както и тази година в Германия от Испания. Това е и най-сериозното постижение в историята на Англия от спечелената световна титла през 1966-а година насам. На Мондиал 2018 в Русия англичаните с Кейн в състава достигнаха до полуфинал.

Бившият нападател на Тотнъм дебютира за страната си през 2015-а година в мач с Литва, когато мениджър на националния отбор е Рой Ходжсън, влизайки от пейката на мястото на Уейн Рууни. А актуалният временен треньор Лий Карсли е четвъртият треньор, под чието ръководство той излиза с екипа на Англия.

В другия мач от група 2 на Лига В Гърция също постигна втори успех, след като се наложи над Ейре с 2:0 като гост. Фотис Йоанидис даде аванс на южните ни съседи в 50-ата минута, а Христос Цолис сложи точката на спора с попадението си в 87-ата минута.