Холандия и Белгия завършиха 1:1 в приятелски мач, игран в Амстердам. Както е известно, холандците са ни съперници в група "А" на световните квалификации по пътя към Мондиала в Русия 2018. Холандия гостува на Люксембург в неделя, когато България приема Беларус. „Червените дяволи” пък приемат Естония.


"Лалетата" бяха загубили последните си две проверки срещу съседите и сега подходиха по-предпазливо. Любопитно е, че преди това съперниците бяха в серия от три равенства пак в контроли. "Оранжевите" са само с една победа от 5 официални мача насам (1-2-2).

Белгийците трябваше да започнат с капитан Венсан Компани. Защитникът не беше играл с националната фланелка от близо година насам. В последния момент обаче се оказа, че Компани е получил дискомфорт по време на загрявката и като предпазна мярка е бил заменен. Холандия поведе в 38-ата минута, когато Вертонген повали Джърмейн Ленс в пеналта и съдията посочи "бялата точка". Дейви Клаасен реализира дузпата за 1:0. Това беше трети гол за нападателя на Аякс в националния отбор.  
 
Второто полувреме беше по-интересно. В 60-ата минута Стекеленбург извади шут от малък ъгъл на Де Бройне, а секунди по-късно Фелтман фаулира Яник Ферейра-Караско в наказателното поле, обаче реферът извади нарушението на линията. Домакините можеха да решат мача в 73-ата минута, но дебютантът Джошуа Бренет стреля встрани от чиста позиция. Резервата Ромелу Лукаку пропусна да изравни в 79-ата минута, а само три по-късно белгийците ликуваха. Шут на Ферейра-Караско от дистанция рикошира във Фелтман и прехвърли Стекеленбург за крайното 1:1.


В мача бе отбелязано и раздялата с двама от дългогодишните национали – Джон Хейтинга и Йорис Матайсен, които прекратиха кариерата си в представителния отбор.

Съставът на Холандия: Стекеленбург, Велтман, Брума, Ван Дайк, Блинд, Шаарс (15-Класи), Вайналдум (88-Рамселаар), Клаасен (46-Бренет), Снайдер (75-Вилхена), Янсен (27-Дост), Ленс (67-Мемфис)

 


НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018
ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​