Хърватия спечели с 2:1 при визитата си на Португалия за контрола в Оейраш, само на няколко километра от столицата Лисабон. Мачът бе последен за двата тима преди началото на Евро 2024 в Германия, а голямата звезда на домакините Кристиано Роналдо изгледа генералната репетиция на тима за Европейското от резервната скамейка.

Гостите поведоха в 8-ата минута, когато ветеранът Лука Модрич изпълни точно дузпа, отсъдена за нарушение на Витиня срещу Матео Ковачич. Само пет минути след това Ловро Майер можеше да отбележи второ попадение за хърватите, след като си освободи пространство за удар и шутира към левия ъгъл, но Диого Коща успя да се намеси.

В следващите минути двата тима си размениха по едно добро положение. В 18-ата минута Португалия имаше шанс да изравни, след като Бернардо Силва стреля от удобна позиция, но бе блокиран, а в 21-вата Йошко Гвардиол бе сполетян от същата съдба след индивидуален рейд.

В 35-ата минута Ловро Майер центрира от ъглов удар към Гвардиол, който засече топката с глава, но я прати над напречната греда. В 43-ата минута пред „ватрените“ се откри нова възможност, след като Андрей Крамарич стреля от обещаваща позиция, но Коща спаси.

Три минути след почивката Нелсон Семедо проби отлично отдясно и пусна успоредно подаване към непокрития Диого Жота, който с лекота отбеляза за 1:1. Радостта на португалците обаче бе кратка и в 56-ата минута Хърватия отново излезе напред в резултата. Марио Пашалич шутира прецизно от границата на наказателното поле, но нацели напречната греда. Анте Будимир обаче внимаваше и при добавката отбеляза - 2:1 за гостите.

В следващите минути Португалия натисна в търсене на изравнителен гол. В 68-ата минута Витиня получи много свободно пространство и стреля страхотно от дистанция, но Доминик Ливакович спаси. Секунди по-късно удар с глава на Рубен Диаш мина над вратата. В 82-рата минута хърватите можеха да решат всичко в срещата с трето попадение, но такова не падна. Лука Сучич си освободи пространство за изстрел в наказателното поле и би по земя, но Диого Коща внимаваше и успя да откаже полузащитника на Хърватия. Дълбоко в добавеното време на срещата Португалия можеше да отбележи и второ попадение, с което да стигне до равенството, след като отбита топка се озова в Рубен Диаш, който нанесе удар отблизо, но Доминик Ливакович спаси.

И за двата отбора предстои участие на Европейското първенство в Германия. Португалците са в наглед лека група с Турция, Чехия и Грузия, докато „ватрените“ са в Групата на смъртта, заедно с Испания, Италия и Албания.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!