Световният шампион Франция загуби от финалиста на Мондиал 2018 Хърватия с 0:1 в мач от четвъртия кръг на Лига А, група 1 в турнира Лига на нациите. Преди седмица двата тима завършиха наравно 1:1 в Сплит, а сега Лука Модрич (5-дузпа) донесе историческата първа победа на хърватите над "петлите" и то на „Стад дьо Франс", слагайки край на надеждите на тима на Дидие Дешан да защити трофея си в надпреварата от миналата година.

Хърватите започнаха по-добре и още в третата минута получиха право да изпълнят дузпа заради нарушение на Ибрахима Конате срещу Анде Будимир. Ситуацията беше прегледана със системата ВАР и реферът показа бялата точка, а капитанът Лука Модрич реализира, въпреки че вратарят Майк Менян уцели ъгъла и докосна топката. Две минути по-късно Килиан Мбапе отправи опасен удар пред дъгата на наказателното поле, но право в ръцете на стража Ивица Ивушич.

След четвърт час игра Будимир беше изведен зад защитата на домакините, но Менян успя да избие топката пред очите на нападателя. След това вратарят излезе извън наказателното си поле и опита да я изчисти, но изрита Йосип Брекало и беше отсъдено нарушене в полза на "ватрените". До края на полувремето французите взеха инициативата, но така и не стигаха до реални опасности. В добавеното време на първата част удар с глава на Нкунку мина над напрчената греда. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

На почивката в игра за световните шампиони се появиха Бенжамен Павар и Орелиен Чуамени, заменили съответно Жул Кунде и Бубакар Камара. В 55-ата минута Мбапе нанесе хубав удар от дистанция, но Ивушич се протегна и успя да избие топката и корнер изненадващо не последва.

Натискът на домакините се усилваше и след час игра Нкунку комбинира добре с Мбапе отдясно в наказателното поле, а звездата на ПСЖ щутира и стражът на хърватите изби с крак. Хърватите рядко атакуваха и в 72-ата минута Брекало проби отляво и комбинира с резервата Ловро Майер в наказателното поле, а Менян изби удара на последния. Кингсли Коман и Антоан Гризман също се появиха в игра за "петлите" на мястото на Кристофър Нкунку и Матео Гендузи, но и това не помогна на домакините да стигнат до изравняване. Никола Влашич направи пропуск в края, а в добавеното време Шутало за малко не си отбеляза автогол, след като Чуамени центрира в наказателното поле, а защитникът изпревари Бензема и игра с глава. Вратарят Ивушич изби топката в корнер.

В същото време Дания срази у дома Австрия с 2:0. Йонас Винд (21) даде аванс на "червения динамит" след пас на Мееле, а след това асистира на Андреас Сков Олсен (37), който оформи крайния резултат още през първата част.

След тези резултати датчаните са лидери в групата с 9 точки пред хърватите със 7 и австрийците с 4. Французите остават последни без победа и само с 2 точки.