Футболно обединение на Кипър може да се случи в понеделник. Тогава се очаква Футболната асоциация на Северен Кипър (ФАСК) да кандидатства за членство в признатата от УЕФА и ФИФА Кипърска футболна асоциация (КФА).
 
Очаква се президентът на ФАСК Хасан Сертоглу да направи съобщението на специална пресконференция в понеделник. Това е следващата стъпка на споразумение между двете федерации, подписано в Цюрих през ноември 2013 г. в присъствието на Сеп Блатер.
 
ФАСК и КФА са разделени от 1955 г., когато е създадена отделната федерация на кипърските турци. Въпреки предварителното споразумение се очакват много трудности пред футболното обединение на Острова на Афродита.
 
Според условията на договора от Цюрих ФАСК трябва да кандидатства за членство в КФА от името на всички клубове в Северен Кипър. След това Кипърската футболна асоциация трябва да признае другата федерация като свой член и да позволи на отборите от северната част на острова да организират свой шампионат. КФА обаче не може да гарантира организирането на мачове между отбори от гръцката част на Кипър срещу такива от турската част на острова.
 
Новината за предстоящото съобщение от страна на ФАСК беше посрещнато противоречиво в Северен Кипър. Политическите партии са твърдо против, но Сертоглу има подкрепата на футболните клубове. Все още няма изявена ясна позиция от страната гръцката част на Кипър.
 
През този сезон Деметрис Василиу стана първият футболист от гръцкия Кипър, който след над 50 години заигра за отбор от турската част. 36-годишният играч след това получи заплахи за живота си от страна на кипърски гърци.
 
Политическото отделяне на Северен Кипър, признат официално само от Турция, става през 1974 г., когато турската армия нахлува на територията след