Китайските клубове инвестираха тази зима 388,15 милиона евро за нови попълнения и подобриха рекорда си от миналата година (345 милиона евро), сочи статистиката transfermarkt.com след официалното затваряне на трансферния прозорец в най-голямата азиатска страна. В същото време тимовете от китайската Суперлига прибраха 123,95 млн. евро от продажби на футболисти.

Английската Висша лига остана на второ място с голямо изоставане от китайците – 259,05 милиона евро инвестиции за нови попълнения и 281,32 милиона евро приходи от продажба на футболисти. В първата петица на класацията влизат още френската Лига 1 (157,80 милиона разходи и 42,90 милиона евро приходи), германската Бундеслига (102,16 милиона евро за нови играчи и 80,15 милиона евро от продажби на футболисти) и италианската Серия „А” (97,93 милиона евро за покупки и 93 милиона евро от продадени играчи). Испанската Примера дивисион е едва на 13-о място с 24,5 милиона евро похарчени и 33,3 милиона евро получени пари от трансфери.

Най-скъпият зимен трансфер въобще в историята се оказа бразилецът Оскар, за който китайският Шанхай СИПГ плати 60 милиона евро на Челси. Белгийският национал Аксел Витсел, аржентинецът Карлос Тевес и бразилецът Алешандре Пато са други популярни имена, преминали в китайски тимове тази зима. В последните дни пък Кьолн отказа оферта между 40 и 50 милиона евро на Тяндзин Куандзиан за френския си голмайстор Антони Модест.

Китайската футболна федерация обаче обяви, че разходите за трансфери трябва да се намалят. В тази връзка се намалява от четирима на трима броят на чужденците, които клубовете ще могат да използват в срещите си.