Китайската информационна агенция „Синхуа“ с гордост съобщи, че най-сетне местен футболен отбор се е оказал по-скъп от грандовете Манчестър Юнайтед и Реал (Мадрид).

Според информацията Гуангжоу Евъргранде струва 3,35 милиарда долара, докато „белият балет“ е оценен на 3,26 милиарда, а „червените дяволи“ на 2,36 милиарда долара.

Счита се, че анализът на „Синхуа“ е направен на базата цената на акциите на клуба на фондовата борса в Гуангжоу. Ценните книжа на клуба се продават от ноември 2015 г., но според агенцията вчера се е състояла първата покупка на акции на Гуангжоу Евъргранде.

„Синхуа“ обяви, че във вторник са продадени първите 36 000 акции на обща стойност 306 000 долара (единична цена от 8,5 долара на акция). Именно на тази база е изчислена и моментната стойност на китайския клуб.

Отчита се, че Гуангжоу Евъргранде отстъпва значително на европейските грандове в приходите. За последните три години китайският клуб е спечелил 61 милиона долара, докато за този период печалбата на Манчестър Юнайтед надвишава 400 милиона.