При назначението на Юрген Клоп за наследник на Брендън Роджърс Ливърпул направи заявка за тотална промяна. Под ръководството на Роджърс „червените“ бяха загубили идентичността и вдъхновението си, а за 18 месеца мениджърът превърна мърсисайдци от кандидат за титлата в посредствен отбор. С идването на 48-годишния германец нещата все по-видимо се променят. Въпреки домакинската загуба от Кристъл Палас, която беше сериозен удар и предупреждение, Ливърпул записа победи като гост на Челси и Манчестър Сити, което пък беше сигнал, че тимът от „Анфилд“ вече не е същият.

Как Клоп промени Ливърпул

Първоначално беше прието, че „червените“ се радват на традиционния подем, който се наблюдава в отбор с назначението на нов треньор. Но Клоп демонстрира разбиране към играчите и позитивен подход към всички. Именно този стил го беше превърнал в любимец на феновете още преди назначението си.

Освен това германецът преобърна Ливърпул в отбор по свой стил. Безидейният, немотивиран и страхлив тим от времето на Брендън Роджърс вече го няма.  Сегашното представяне на мърсисайдци вече е плашещо за съперниците. Това си пролича и в събота на „Етихад“, където играчите на Клоп пресираха съперника от началото на мача и удряха здраво на контраатака.

Германският мениджър върна позитивизма в Ливърпул, а край тъчлинията ври и кипи от енергията на бившия треньор на Майнц и Борусия (Дортмунд). Юрген Клоп аплодира бурно добрите изяви и ги окуражава, но беснее заплашително при грешките и лошите отигравания.

Представянето на играчите на Ливърпул рефлектираше на поведението на техния наставник, а всичко това контрастираше на бездействието и безизразното лице на Мануел Пелегрини на скамейката на Манчестър Сити.

Само за няколко мача Клоп успя да извади най-доброто от Фелипе Коутиньо, който се оказа решаващата фигура при победите над Челси и Манчестър Сити. Доверието на германеца към Роберто Фирмино, който започна титуляр на „Стамфорд Бридж“ и „Етихад“, даде изключително добри резултати. Бразилецът беше любимец на Клоп още в Бундеслигата и той показа, че може да работи добре с него.

48-годишният специалист познаваше от Германия способностите на Емре Джан и му намери правилната позиция в халфовата линия. Преди това Джан страдаше като десен бек и във формация с трима централни защитници. Клоп много добре знаеше, че този футболист не е бранител – краен или централен. Присъствието му в халфовата линия освободи действията на Коутиньо и Фирмино.

Новото страшилище за претендентите за титлата

Клоп не започна лесно на „Анфилд“ и в първия си мач начело на Ливърпул направи нулево равенство с Тотнъм, но след това играта на тима постепенно се подобри. Така дойдоха победите на Манчестър Сити и Челси като гост, а това са отбори с претенции за шампионската титла.

Неговият предшественик Брендън Роджърс записа първата си победа над отбор от Топ 4 една при деветия си опит. Първият му успех над такъв отбор навън дойде едва в осмото гостуване на претендент за първото място. Сега Клоп спечели първите си две гостувания на такива отбори, въпреки че Челси е неубедителен от началото на сезона.

Колко далеч е Ливърпул от лидерите?


Измерено в точки Ливърпул изостава само на осем от първото място, където е изненадата Лестър. Разликата до Манчестър Юнайтед е седем точки, а до Манчестър Сити и Арсенал са шест пункта. От друга страна обаче загубата от Кристъл Палас и равенството със Саутхемптън предупреждават, че резултатите срещу по-малките отбори трябва да се подобрят, за да се превърнат „червените“ в истински конкурент на Топ 4.

Едно обаче е ясно. Ливърпул вече е в позицията на отбор, способен да се възползва от непостоянността на претендентите за титлата и да си върне мястото в Топ 4 на Висшата лига. За да се случи това, на „Анфилд“ трябва да работят по подобряване на защитата, която все още допуска сериозни грешки. Положителните признаци за по-добро бъдеще на „червените“ обаче са налице.

ФИЛ МАКНЪЛТИ, БИ БИ СИ