Бившият нападател на Байерн и настоящ на Лацио Мирослав Клозе даде интервю за клубното списание на баварците като експерт преди първия им сблъсък срещу Ювентус от осминафиналите на Шампионската лига утре вечер от 21:45 часа българско време в Торино. Бившият немски национал играе в италианската Серия „А” от четири години и половина и познава много добре „бианконерите”, а според него не трябва да се допуска изоставане в резултата срещу тях, тъй като е много трудно да бъде направен обрат.

- Миро, бихме искали да те поразпитаме като истински експерт за Серия „А”.

С удоволствие. Давайте!

- Трябва ли Байерн да се страхува от Ювентус?

Страх не бих казал. Байерн не бива да се страхува от нито един тим в света, но във всички случаи трябва да има респект към Ювентус. Това е отбор, който трудно може да бъде изкаран от спокойствие.

- Преди три години Байерн го елиминира след две победи с по 2:0. Какво се е променило в Ювентус оттогава?

Те имат нов треньор – Масимилиано Алегри на мястото на Антонио Конте. Съставът също се е променил с времето, но мисля, че начинът на игра е останал подобен. Ювентус определено е претърпял развитие в сравнение с дуела преди три години, преди всичко откъм опит, както и благодарение на участието на финала през миналия сезон.

- Къде виждаш силните страни на Ювентус и къде е раним?

Казано е, че с нападение се печелят мачове, а със защита титли. От собствен опит мога да кажа, че срещу Ювентус много, много трудно се вкарва гол. Те стоят много компактно и след загуба на топката много бързо се организират в защита. Юве обаче има голямо качество също в халфовата линия и нападението. Не бива да се изостава в резултата срещу тях, защото става още по-трудно. Байерн може да ги пречупи с агресивна преса още в тяхната половина. Трябва да спрат изграждането на атаките им и да правят бързи контри. В тези случаи Ювентус е раним, ако може да се каже такова нещо за тим, който е спечелил 15 поредни мача в Серия „А”.

- Колко важен е рутинираният вратар Джиджи Буфон за Юве?

Все още много важен. Той както и преди е огромният гръб на отбора. Със своя опит той излъчва много сигурност, а противниковите нападатели го знаят това много добре, когато им се е налагало да го преодоляват. Със своите 38 години той хваща все още наглед неспасяемите топки.

- Сами Кедира играе от началото на сезона в Юве. Поддържаш ли редовно контакт с него?

Да, често сме в контакт и постоянно си разговаряме. Мисля, че трансферът в Италия му повлия много добре. Тифозите на Юве го ценят много.

- Байерн трябва да се откаже от услигите на Холгер Бадщубер, Жером Боатенг и Хави Мартинес, но и Ювентус се оплаква от няколко липсващи футболисти. За кой тим липсите ще са по-тежки?

Юве определено ще трябва да се откаже от Джорджо Киелини и Мартин Касерес за първия мач. Марио Манджукич може и да играе, доколкото чух. Сами Кедира вече се завърна в игра. И двата тима трябва да се лишат от важни стълбове, но не виждам в това предимство или недостатък за нито един от отборите.

- Накрая твоята прогнзоза за диела Байерн срещу Ювентус….

Ще бъде по-трудно, отколкото преди три години, когато Байерн безапелационно продължи напред. Вярвам, че и този път ще успее да се наложи. 

 Резултати, програма и класиране в Шампионска лига - ТУК !!!