Реал (Мадрид) и Барселона, два от най-богатите клуба в света, вече играха два мача помежду си в рамките на 5 дни в Примера дивисион и на финала на Кралската купа. Сега се срещат на полуфиналите на Шампионската лига.

Каталунците завършиха 1:1 при гостуването си на “Сантяго Бернабеу” на 16 април и направиха огромна крачка към шампионския трофей в Испания. Реал (Мадрид) обаче се наложи с 1:0 след продължения на финала на Кралската купа на 20 април.

“Кулес” и “меренгес”

Барселона и феновете на клуба са известни като “кулес”, което означава “задници” на каталунски. По време на мачовете на тима на един от първите клубни стадиони в “Кале Индустрия”, зрителите са използвали външната стена на съоръжението за сядане. Това обаче е предоставило любопитна гледка за минаващите по улиците отвън, тъй като пешеходците са виждали дълга редица от дупета. Оттук произлиза и прякорът.
Реал (Мадрид) е известен като “меренгес”, което е продиктувано от сходството между изцяло белия екип и изестният пудинг, приготвян от яйчни белтъци и захар.

Кошмарът на Барселона

В последните години базираната в Мадрид спортна преса твърди, че Барселона страда от кошмарно видение, според което Кралския клуб изпреварва каталунците в класирането и открадва титлата.
Подобно нещо се случи през 2007 г., когато тимът на Фабио Капело измести Барса на Франк Рийкард от първото място в последния кръг на сезона.
Въпреки че Кралския клуб спечели титлата и през 2008 г., столичани не могат да достигнат отбора на Пеп Гуардионал оттогава насам. След постигнатото равенство с човек по-малко и победата на финала за Купата, Кошмарът на Барселона отново е на дневен ред в разговорите между феновете. Мадридският спортен ежедневник “Марка” дори го нарече Еврокошмарът на Барса.

Петте пръста

Барса разби Реал (Мадрид) с 5:0 на “Камп Ноу” през ноември. Това предизвика играчите на каталунците да започнат да размахват отворена длан и да показват петте пръста на ръката си.
Преди мача на “Сантяго Бернабеу” на 16 април градската застрахователна компания на Барселона сложи свои реклами на публичния транспорт в града. На стикерите се виждаха петима играчи на каталунците, които показваха петте пръста на ръката си.
Ръководството на “блаугранас” бързо се дистанцира от рекламната кампания и обяви, че това показва неуважение към противника.

Виярато

През годините постоянно са се появявали конспиративни теории, които обвиняват единия или другия тим в получаване на съдийска подкрепа. Обвиненията за толериране на единия клуб започват от времената на управление на Франсиско Франко, когато столичният тим се радва на благоразположението на властта.
В последно време ситуацията е обърната. При последните избори за президент на Испанската футболна федерация Барса подкрепи Анхел Мария Вияр, докато Кралския клуб даде рамо на друг кандидат. Това роди термина “Виярато”, с който феновете на Реал (Мадрид) намекват, че Барселона получава съдийска подкрепа.
Треньорът на “белия балет” Жозе Моуриньо наля масло в огъня на дебата през този сезон. Специалния постоянно се оплаква от фаворизиране на каталунците срещу собствения му тим, като дава за пример времето на провеждане на мачовете и дисциплинарни наказания.

Повече от клуб

Девизът на Барселона спомага за обяснението на факта, че Ел Класико е повече от обикновен футболен мач. Барса е считан за символ на каталунската борба за независимост, насочена срещу централизираната власт на испанското правителство, защитавана от Реал (Мадрид).
Феновете на “блаугранас” развяват червено-белите раирани знамена на Каталуня и на “Камп Ноу” винаги има надпис на английски, гласящ: “Каталуня не е Испания”. Голяма част от привържениците на Барселона освиркаха испанския химн преди финала на Кралската купа на “Местая” във Валенсия.
Поддръжниците на Реал (Мадрид) отговориха с испански знамена и викове “Да живее Испания”. Защитникът на “белия балет” Алваро Албелоа написа “Да живее Испания” в профила си в социалната мрежа “Туитър” след победата на Кралския клуб на финала за Купата. Това предизвика сериозен дебат в медиите и между феновете./БЛИЦ