ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Ювентус официално се класира за първото издание на обновеното световно клубно първенство, което ще се проведе догодина в САЩ, обявиха от ФИФА.

Участието на “Старата госпожа” беше гарантирано след отпадането на Наполи в 1/8-финалите на Шампионската лига снощи, както и след елиминацията на Лацио седмица по-рано.

Именно тези два тима имаха шансове да спечелят втората италианска квота за Световното клубно първенство, но за целта трябваше да стигнат по-далеч от осминафиналите на ШЛ.

Любопитното е, че Ювентус успя да се класира за състезанието, въпреки че през този сезон не беше допуснат до участие в Шампионска лига, който е единственият европейски турнир, даващ точки в ранглистата, определяща участниците на първенството в САЩ.  Юве финишира през пролетта седми в Серия А заради отнети 10 точки.

Топ Коефициенти за Спортни Залози!

А защо точно „старата госпожа“ при това положение ще пътува за световното клубно, а не някой друг италиански тим, отговорът е следният:  Гледа се под внимание класирането на отборите в ранглистата на УЕФА за последните четири години. Наполи и Лацио имаха шанс да изпреварят Юве, но отпаднаха. Така „старата госпожа“ остана вторият италиански тим с най-добър актив в Европа във въпросния четиригодишен период след Интер.  

Самото класиране на торинския гранд за турнира ще му донесе приходи от около 50 млн. евро само от наградния фонд.

Ювентус е десетият европейски отбор, който се класира за Световното клубно първенство. Другите са Интер, Челси, Реал Мадрид, Манчестър Сити, Байерн (Мюнхен), Пари Сен Жермен, Порто, Бенфика и Борусия (Дортмунд).

Остават само още две свободни квоти за Стария континент. Едната ще отиде при Атлетико Мадрид или Барселона, а другата при РБ Залцбург, освен ако ПСВ Айндховен сензационно спечели настоящето издание на ШЛ.

Припомняме, че общият брой на участниците в новия формат на световното клубно първенство е 32 тима.  Шампионатът ще се състои от 15 юни до 13 юли 2025 година в САЩ.

Любопитен е фактът, че Съединените щати ще са домакини на три големи форума три години поред. Тази поемат Копа Америка, догодина световното клубно, а по-догодина и световното първенство, на което домакини са още Мексико и Канада.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!