Борусия (Дортмунд) спечели шампионската титла на Германия за седми път в историята си. Преди началото на сезона малцина биха посочили “жълто-черните” като претендент за титлата. Сега почти няма човек, който да не признае, че основната роля за спечелването на Сребърната салатиера е на треньора Юрген Клоп. 43-годишният специалист (роден през 1967 г.) съумя да направи шампион най-младия състав в историята на Борусия (Дортмунд) – средна възраст 24,3 години.
 
Качествата на русокосия и небръснат специалист проличаха още при работата му в Майнц. Клоп остана в историята на клуба. Той е треньорът, извел тима до първото в историята на Майнц участие в Бундеслигата и дори класира отбора в евротурнирите. Тогава и започва работата му към германска телевизия като анализатор на мачовете на националния отбор.
 
Договорът му свърши през 2008 г., но и до днес Юрген Клоп е известен в Германия като Телевизионния селекционер. През същата година бившият съотборник на Емил Костадинов в Майнц застана начело на Борусия (Дортмунд) и три години по-късно изведе до шампионската титла един клуб, който преди 6-7 години бе в тежко финансово положение.
 
Преди повече от 20 години един рус и небръснат мъж, също роден през 1967 г., се превърна в проводника на нова вълна в музиката. Тогава Кърт Кобейн и “Нирвана” взривиха света, давайки началото на голямата мания по “грънджа”. Сега Юрген Клоп създаде от своя млад състав нова вълна в Бундеслигата. Стилът на “жълто-черните” вече събра много почитатели, но със сигурност ще спечели още поддръжници.
 
Веселин Русинов, БЛИЦ