ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Френската легенда на световния футбол Ерик Кантона наруши 29-годишно мълчание и коментира култово свое изказване след прословутия си кунг-фу ритник върху фен на Кристъл Палас през януари 1995 година. Инцидентът тогава бе описан от медиите като "нощта, в която футболът умря от срам" и "абсолютен бандитизъм пред деца", а бившият мениджър на Нотингам Брайън Клъф каза, че би "отрязал топките" на французина. 

"Когато чайките следват траулера (б.р риболовен кораб), това е защото си мислят, че сардините ще бъдат изхвърлени в морето", каза тогава Ерик Кантона на пресконференция след мача. Мнозина се опитаха да разтълкуват думите му, но така и не успяха, а французинът не каза нито дума толкова години.

След десетилетия на спекулации и анализи, 57-годишният французин проговори по темата в популярното френско чатшоу C dans l'air. Легендата заяви, че това е било първото нещо, което му е дошло на ум, след като е бил принуден да говори пред журналисти, а мълчанието по темата било своеобразно отмъщение към пресата, която според него го била "унищожила".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

"След решението на съда, от Манчестър Юнайтед поискаха да говоря пред пресата. Аз нямах желание, но според клуба беше важно. Затова се съгласих. И въпросният израз просто излезе от устата ми, а след това си тръгнах. Смисълът беше: вие ме карате да говоря, аз го правя, но никой не се интересува дали думите имат смисъл", заяви с усмивка Кантона.

Заради ритника тогава нападателят получи забрана за игра до края на сезона и едва избегна да бъде изпратен в затвора за нападение, след като присъдата от две седмици затвор беше намалена на общественополезен труд. През следващите два дни "ритникът" беше показан 93 пъти по телевизията, а по-късно Кантона каза, че съжалява само, че не го е ритнал по-силно.

"Знаете ли, пресата ме унищожи. Но в известен смисъл си отмъстих. Всички се опитваха да намерят смисъл и ме помолиха да обясня, а аз не казах нищо", добави със задоволство легендарният футболист.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!