Саудитска Арабия ще уволни селекционера си Роберто Манчини, твърдят редица издания. 59-годишният именит треньор изненадващо напусна националния отбор на Италия, който изведе до европейската титла през 2021 г. Миналия август той предпочете офертата на Саудитска Арабия. А сега е на дръвника след серия слаби резултати.

Манчини води националния тим на Саудитска Арабия в 18 мача, записвайки само 7 победи.

Едва ли обаче треньорът съжалява горчиво за развоя на събитията. Най-вече заради парите, които ще заработи за престоя си в Близкия изток. Раздялата с Манчини вече е одобрена от краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, а решението ще бъде взето до дни. Според "Calcio e Finanza" италианецът ще получи тлъста неустойка - от 25 до 30 милиона евро. 

В същото време годишната му заплата е 25 милиона, а договорът беше подписан до 2026 г. Така Манчини ще се прибере у дома с над 50 милиона евро, постъпили в сметката му за малко повече от година.

Освен със слабите резултати, специалистът ще бъде запомнен и с няколко скандала. Той разкритикува практиката саудитските клубове да купуват звезди от чужбина и да не дават достатъчно игрови минути на местните играчи. На 30 януари пък напусна терена преди края на 1/8-финала на Купата на Азия срещу Южна Корея. Саудитска Арабия водеше с 1:0 до 9-ата минута на добавеното време, но съперникът изравни и в крайна сметка спечели с дузпи. При наказателните удари Манчини настояваше, че вратарят на корейците е напуснал предварително голлинията. И когато протестът му не беше уважен, демонстративно си тръгна.