ЦСКА измъкна точка от фаворита в група "А" на Лига Европа Рома, и то като гост на "Олимпико" в Рим - 0:0. "Червените" се представиха страхотно срещу многомилионната селекция на "вълците", като дори можеха да постигнат победата. Тя обаче се изплъзна след пропуски на Али Соу, Юнус Санкаре и Валентин Антов.

Домакините също имаха шансове да стигнат до трите точки. Хенрик Мхитарян удари греда преди почивката, а на няколко пъти Густаво Бусато се намесваше решително.

Срещу "вълците" защитата на ЦСКА се представи успешно. Капитанът Петър Занев изигра много силен мач, като на няколко пъти спираше набезите на съперниковите играчи.  

Припомняме, че в първата си среща от група "А" "червените" загубиха с 0:2 от ЧФР Клуж в София преди седмица, докато Рома надви с 2:1 Йънг Бойс в Швейцария. В другата среща тази вечер румънците направиха 1:1 с Йънг Бойс. След вторите мачове Рома и ЧФР Клуж имат по 4 точки, а ЦСКА и швейцарците по 1 преди срещата им на 5 ноември в Берн. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

В тежкото гостуване в Рим "армейците" бяха водени от временния наставник Даниел Моралес след раздялата със Стамен Белчев.   

През първото полувреме играчите в бели фланелки се представиха много добре. Още в началото на вратаря Густаво Бусато му се наложи да се намесва. Капитанът Петър Занев изчисти топката право в краката на Гонсало Вияр, който отправи удар, а стражът на ЦСКА плонжира и изби в ъглов удар. Гол на Крис Смолинг беше отменен в третата минута, тъй като Хенрик Мхитарян преди това беше в засада. 

Три минути по-късно Юнус Санкаре подаде към Али Соу, пред когото се откри добър шанс, но той стреля в аут. В седмата Синклер пусна топката към Соу, който финтира Кристанте и отправи нов удар, но встрани от вратата на Пау Лопес. В 16-ата Леонардо Спинацола отправи коварен удар, който Бусато изби в корнер. 

В 21-ата минута Брадли Мазику отне топката и нахлу в наказателното поле на Рома, последва удар, но в корнер след рикошет в крака на Смолинг. След изпълнението му се стигна до разбъркване в наказателното поле на "вълците", топката стигна до Занев, който отблизо засече с глава, но над напречната греда в аут. Освен това беше и маркирана засада. Последваха два пропуска на домакините, а в 33-ата Вияр пусна перфектен извеждащ пас към Мхитарян, който опита да прехвърли Бусато, но за късмет на "армейците" топката срещна напречната греда.

И през второто полувреме играта беше равностойна. То започна с положение пред вратата на ЦСКА. След центриране в наказателното поле, Борха Майорал беше оставен непокрит и засече топката с глава, изпращайки я над напречната греда. В 50-ата минута ЦСКА пропусна да поведе. Амос Юга центрира в наказателното поле на Рома, Санкаре се пребори с противник и нанесе удар, който Лопес успя да спаси. Топката обаче попадна право в Антов, който от отлична позиция стреля силно, но над вратата. Играчът на ЦСКА се хвана невярващо за главата след пропуска. 

В 72-ата същото направи и Али Соу. Звездата на "армейците" направи непростим пропуск. Соу беше изведен зад гърба на защитата на Рома и излезе сам срещу Лопес, но стреля в обсега му, вместо да открие резултата. Секунди след това Йомов стреля с глава, но право в ръцете на стража на домакините. Последваха две добри намеси на Бусато. 

Даниел Моралес потърси промяна с включването на Белтраме, Тиаго Родригес, Турицов и Ахмедов. В 87-ата минута появилият се на смяна за Рома Педро Родригес подаде към другата резерва - Един Джеко, който пропусна. В добавеното време Ахмедов засече с глава центрираната от Йомов топка, след като надскочи Жоан Жезус, но я изпрати над вратата.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

РОМА - ЦСКА 0:0

Срещата по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на двубоя.
3  Отменен гол! Крис Смолинг вкара, но преди това беше маркирана засада на Мхитарян.
6 - Йомов проби по левия фланг, опита да центриране, но топката му е отнета.
7  Удар на Али Соу, който финтира двама бранители на Рома, обърна се и веднага стреля, но встрани от целта.
16 - Спасяване на Бусато с една ръка, стражът на ЦСКА изби топката в корнер.
19 - Отличен шанс пред ЦСКА, след като Юга пусна перфектен пас към Санкаре в наказателното поле на домакините, но той не успя да стреля по най-добрия начин. 
21 - Мазику отне топката, напредна към наказателното поле на Рома и стреля, Крис Смолинг блокира удара му.
23 - Бусато улови удар на Перес.
29 - Вияр беше оставен непокрит, стреля в аут.
33  ГРЕДА! Хенрик Мхитарян опита да прехвърли Бусато след центриране в наказателното поле, за късмет на "армейците" топката се отби в напречната греда.
41  Първи жълт картон в мача, получава го Бруно Перес, който задържа Мазику.
42  Нова опасност пред Бусато. Борха Майорал получи подаване зад гърба на защитата на ЦСКА, маркирана е засада.
45 - Добавеното време е 2 минути.
45+2 - Край на първото полувреме.
----------
46 - Начало на второто полувреме.
50  ЦСКА пропусна да поведе! Юнус Санкаре не успява да отбележи от няколко метра, след което топката попадна право на крака на връхлитащия Валентин Антов, който обаче я изпрати над вратата и невярващо се хвана за главата.
55  Oпасна атака на италианците, Антов я спря с решителен шпагат.
62 - Удар на Бруно Перес от дистанция, Бусато сигурно улови топката.
65  Първа смяна в ЦСКА. Жером Синклер отстъпи място на Енрике Рафаел.
70  Един Джеко влиза в игра, заменя Борха Майорал.
72  Пропуск на Али Соу! Голмайсторът на ЦСКА беше изведен на скорост и се озова на отлична позиция за изстрел в наказателното поле на Рома, но стреля в обсега на Пау Лопес, който спаси.
74  Джеко нахлу опасно към вратата на "червените", Занев се намеси решително и го спря.
78  Бусато спаси изстрел на Лоренцо Пелегрини.
80  Даниел Моралес извършва две смени. Амос Юга излиза, италианецът Стефано Белтраме се появява в игра.
80  Тиаго Родригес влиза на мястото на Жеферсон.
84  Вияр задържа Енрике Рафаел в центъра на терена, докато "армейците" организираха контраатака, но съдията Алексей Кулбаков я спря и предизвика недоволството им. Жълт картон за играча на Рома.
87  Жълт картон за Бусато за бавене на играта.
89  Aхмед Ахмедов и Иван Турицов влизат в игра, Санкаре и Тибо Вион излизат.
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+4  Йомов центрира в наказателното поле на Рома, където Ахмедов надскочи Жезус и засече топката с глава, но високо над целта.
90+5 - Край на мача. ЦСКА измъкна точка от Рома в Рим - 0:0! 

AS Roma
РОМА: 13.Пау Лопес, 24.Мараш Кумбула, 20.Федерико Фасио, 6.Крис Смолинг (57  5.Жоан Жезус), 33.Бруно Перес , 14.Гонсало Вияр , 4.Брайън Кристанте, 37.Леонардо Спинацола (46  2.Рик Карсдорп ), 77.Хенрик Мхитарян (46  11.Педро Родригес), 21.Борха Майорал (70  9.Един Джеко), 31.Карлес Перес (75  7.Лоренцо Пелегрини)
Треньор: Пауло Фонсека

CSKA Sofia (Bul)
ЦСКА: 1.Густаво Бусато , 18.Брадли Мазику, 11.Петър Занев (к) , 26.Валентин Антов, 15.Тибо Вион (89  19.Иван Турицов), 3.Жеферсон (80  20.Тиаго Родригес), 13.Юнус Санкаре (89  23.Ахмед Ахмедов), 21.Амос Юга (80  10.Стефано Белтраме), 30.Георги Йомов, 24.Жером Синклер (65  7.Енрике Рафаел), 22.Али Соу
Резерви: 25.Димитър Евтимов, 28.Пламен Гълъбов, 7.Енрике Рафаел, 8.Греъм Кери, 10.Стефано Белтраме, 14.Жул Кейта, 17.Пеняранда, 19.Иван Турицов, 20.Тиаго Родригес, 23.Ахмед Ахмедов
Треньор: Даниел Моралес

Рим, „Олимпико“
Съдия: Алексей Кулбаков (Беларус)
 

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

: FT #RomaCSKA

A post shared by CSKA Sofia FC (@cskasofiafc) on