Контузията на Лионел Меси и прогнозите, че ще отсъства за 2 месеца е централна тема в световния футбол. Изданията в Испания отделят огромно внимание на травмата на аржентинеца, показват схеми и диаграми на всички контузии на Меси в кариерата му. Още през месец август на Иберийския полуостров попитаха: „Какво става с Меси?“. Статистиката му тогава за последните 5 месеца беше любопитна – имаше само един мач от 90 минути срещу Байерн Мюнхен през май.

За цялата календарна 2013 година Лионел Меси има 49 мача (включително 7 за националния отбор на Аржентина) и 44 гола. За сравнение, през 2012 година №10 е изиграл 69 мача, а през 2011 година – 72.

8_4.jpgПървият по-сериозен сблъсък на Меси с контузиите идва през 2006 година, когато пропуска над 200 дни от годината заради травми. Първите две контузии са на бедрен мускул, а през есента следват и на десния глезен. Аржентинецът, който тогава е на 19 години, пропуска гостуването на Барселона на „Левски“ в София в мач от Шампионската лига заради операция, на която се подлага, след фрактура на петата метатарсална кост на левия крак.

В края на 2007 година аржентинецът е извън игра малко повече от един месец след скъсване на мускулни влакна на четириглав бедрен мускул. През март 2008 година получава по-сериозна контузия, заради която пропуска полуфиналите в Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед.

От тогава, повече от 5 години, Меси се разминаваше с тежките травми, с малки изключения. От началото на 2013 година обаче звездата на Барселона получи общо пет контузии. Първите му мъки дойдоха след мач срещу ПСЖ в Шампионската лига. След това не бе възстановен и влезе с риск срещу Байерн Мюнхен (0:4). През август и септември контузиите му зачестиха, за да дойде 10 ноември, който се оказа фатален за Меси. Два месеца извън игра по предварителни прогнози.

В Испания твърдят, че част от причините за честото нараняване на Лионел напоследък са не добро и не докрай възстановяване от предишни травми. Така беше през пролетта, когато Меси не бе доизлекуван и игра срещу Байерн Мюнхен. Освен това медиите не забравят вродените проблеми на таланта от Росарио. Още на крехка детска възраст Лео се е нуждаел от допълнителен хормон на растежа, което със сигурност сега се отразява. „Той искаше да играе всеки мач, без значение дали е излекуван докрай. Един ден имаше 39 градуса температура и след 2 часа излезе на терена. Накрая, но не на последно място, срещу Лионел Меси всички играят на ръба на грубостта и цяло чудо е, че досега се е опазил от по-сериозни контузии“, пишат медиите на Иберийския полуостров.

10.jpg

Със сигурност присъствието на терена на Лионел Меси означава милиарди приходи и огромен маркетинг не само за Барселона, а за целия футбол. Здрав или не, болен, с температура, или стомашно разтройство, Меси трябва винаги да е на терена. Натискът от всички страни също изцежда аржентинеца до последна капка и претоварва организма му.

Всички контузии на Лионел Меси до момента:
5 февруари 2006 година - разтежение на четириглав бедрен мускул на десния крак (18 дни отсъствие)

7 март 2006 година - скъсване на четириглав бедрен мускул на десния крак (79 дни заради усложнение на проблема)

5 октомври 2006 година - усукване на външни странични връзки на десния глезен (2 седмици)

22 октомври 2006 година – нараняване на сухожилие на десния глезен на мач с Реал Мадрид (1 седмица почивка)

12 ноември 2006 година - фрактура на пета метатарсална кост на левия крак, операция (3 месеца).

11 септември 2007 година - пресичане на бедрен мускул (1 седмица)

15 декември 2007 година - скъсване на мускулни влакна на четириглав бедрен мускул на левия крак (36 дни)

4 март 2008 година - скъсване на мускулни влакна на четириглав бедрен мускул на левия крак на 1/4-финал в Шампионската лига срещу Селтик (6 седмици). Пропуска полуфиналите с Манчестър Юнайтед. Това е четвърта подобна контузия в последните три сезона.

19 септември 2010 година – контузия на външни и вътрешни връзки на десния глезен (2 седмици почивка)

5 декември 2012 година – натъртване на кост от външната страна на лявото коляно (4 дни)

2 април 2013 година
– удар в лявото бедро на мач срещу ПСЖ, заменен е на полувремето. Появи се в игра на 10 април на реванша с френския тим, но не напълно възстановен. След двубоя информацията беше, че Меси може да пропусне остатъка от сезона. Аржентинецът беше пуснат в игра отново невъзстановен в първия полуфинал срещу Байерн Мюнхен, загубен с 0:4. Меси беше бледа
сянка на себе си.

12 май 2013 година – контузия в десния крак на мач с Атлетик (Билбао) – (3 седмици почивка)

21 август 2013 година – мускулна травма на бедрото на левия крак в мач с Атлетико Мадрид (1 седмица)

29 септември 2013 година – частично разкъсване на бедрен мускул на десния крак (отсъства 20 дни)

10 ноември 2013 година – травма в левия заден бедрен мускул (прогноза за отсъствие - 2 месеца)

Къде са контузиите на Лионел Меси

leo.jpg

ВИЖТЕ КОЛКО КИЛОМЕТРА ИЗМИНА МЕСИ МИНАЛОТО ЛЯТО - 122 333 километра

7_1.jpg