Ливърпул и Севиля излизат тази вечер във финала на Лига Европа. Двата тима ще се изправят един срещу друг на "Сейнт Якоб" от 21:45 часа в Базел в битка за трофей, който досега винаги са печелили.

Севиля вече влезе в историята с финал в трета поредна година и остава тимът с най-много отличия от надпреварата - 4 (2006 година - 4:0 срещу Мидълзбро, 2007 - 2:3 (3:1 с дузпи) срещу Еспаньол, 2014 - 0:0 (4:2 с дузпи) срещу Бенфика и 2015 - 3:2 срещу Днепър). 

Ливърпул е с 3 трофея, спечелени в годините, в които турнирът още се наричаше Купа на УЕФА (1973 - 3:0 и 0:2 срещу Борусия (Мюнхенгладбах), 1976 - 3:2 и 1:1 с Брюж, 2001 година - 5:4 с Алавес).

Който загуби тази вечер, ще се задоволи за първи път със сребърните медали, тъй като нито Ливърпул, нито Севиля е губил финал в турнира. 

"Мърсисайдци" ще бъдат особено мотивирани и от мениджъра си Юрген Клоп, който все още няма трофей с тима. Наставникът на Севиля Унай Емери пък ще иска да стане първият с три поредни трофея и ще изравни по брой купи легендата Джовани Трапатони. Най-големият стимул обаче трябва да бъде осигуряването на място в Шампионската лига, което и двата тима не успяха да постигнат с класиране в местните първенства (Ливърпул остана на осма позиция, а Севиля на седма).

Плюс за Севиля е добрата форма на голмайстора Кевин Гамейро (7 гола в 8 мача от Лига Европа), докато Ливърпул ще разчита на доскоро контузените Дивок Ориги и Джордан Хендерсън. 

Ливърпул и Севиля не са играли досега, а балансите им срещу отбори от държавата на съперника са сравнително еднакви - Ливърпул срещу испанци (14 победи, 10 равенства, 10 загуби), Севиля срещу англичани (3-2-3). 


Резултат с изображение за liverpool logoЛИВЪРПУЛ - СЕВИЛЯРезултат с изображение за sevilla  logo
Днес от 21:45 часа
Пряко по БНТ, БНТ HD
Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

Вероятни състави:
ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Клайн, Ловрен, Туре, Морено, Лалана, Джан, Милнър, Фирмино, Стъридж, Коутиньо
СЕВИЛЯ: Сория, Мариано, Рами, Карисо, Ескудеро, Криховяк, Нзонзи, Коке, Банега, Витоло, Гамейро

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
* Испански отбори печелят 7 от последните 12 финала в Лига Европа и Купата на УЕФА (Севиля 4, Атлетико (М) 2 и Валенсия 1)
* Ливърпул има 11 различни голмайстори през сезона в Лига Европа
* Севиля има едва 13% успех в мачовете си на чужд терен през сезона. За Ливърпул процентът е 35%.
* Защитникът на Ливърпул Алберто Морено игра в Севиля до 2014 година
* 26 хиляди британци срещу 10 хиляди испанци ще подкрепят двата тима на стадиона довечера
* Испания и Италия имат по 9 шампиона в Лига Европа/Купата на УЕФА
* Хосе Антонио Рейес може да стане първият с 4 спечелени финала в турнира

Резултати и програма в Лига Европа - ТУК !!!