През лятото на миналата година националният тим на Франция отпадна безславно от Световното първенство още след края на груповата фаза. От тогава кормилото пое Лоран Блан, легендарното либеро на отбора, спечелил световната титла на Мондиал 1998.

След половин година на новата си служба селекционерът на “петлите” е малко по-спокоен, отколкото в началото, когато пое отбора. Той започна да добива опит като наставник. Думата “Аз” все по-рядко се появява в изказванията му, защото Блан знае много добре, че френският национален отбор не принадлежи на един единствен човек.

Малко преди да обяви състава си за предстоящата контрола с Бразилия в сряда Блан даде за FIFA.com обширно интервю, което ви предлагаме без съкращения.

- Г-н Блан, нека хвърлим първо един поглед върху избраните от Вас 23 играчи за мача с Бразилия. Има една малка изненада и това е повиквателната за Лоран Косчиелни.
- Той е играч, който следим много внимателно от началото на сезона и от подписването му на договор с Арсенал. С оглед на постиженията му в един от най-добрите европейски клубове, стигнахме до заключението, че е време за него да почувства каква е атмосферата в отбора ни. Той е все още млад. Преди 3 години играеше в третодивизионния Тур. Показа голямо развитие в последно време. Разговарях с Арсен Венгер и той ме увери, че играча има голям потенциал. Той има интересен профил за бъдещето. Колкото по-често го виждам да играе, толкова повече ми харесва неговата интелигентна игра и качествата му при изграждането на атаките.

- Иначе сте направил класически избор, без да вадите от състава играчи във слаба форма.
- Към някои исках да отправя еднозначно послание, а то е просто:  “Ние знаем много добре, че не сте в най-добрата си форма. Но ние се намираме по средата на изграждането на един тим и се нуждаем от вас. Ако можете да ни помогнете отново да намерим самочувствието си и най-добрата си форма, можете да разчитате на нас”. Нека да бъдем честни. От последния ни мач през ноември (б.а. победа с 2:1 срещу Англия) нямаме много нови кандидати, които да са показали извънредно добро ниво. Затова тази постоянност в състава е логична.

- При поемането на отбора Вие казахте, че не знаете колко време ще Ви е необходимо за изграждането на нов отбор. Имате ли днес точна представа колко време ще ви е необходимо?
- Ключът е в играчите. Те разполагат с отговорите на въпросите, които си поставят всички. Надявам се, че съвсем скоро те ще ни дадат своя отговор. Някои от тях вече го дадоха, което е обнадеждаващо.

- Бразилия винаги е била едно голямо предизвикателство, дори в контрола. Смятате ли, че Вашите играчи могат да се справят с тази задача?
- Нищо не ни носи, само да си задаваме този въпрос. Трябва да изчакаме мача. За мен Бразилия е най-възхваляваната във футбола страна, която от десетилетия има много таланти. Ние рядко имаме възможност да играем срещу този отбор, било то на Световно първенство или в контроли. В крайна сметка играчите са наясно, че това е уникален шанс пред тях. Вярвам, че безброй играчи са очаквали повиквателни за този мач. Да премериш сили у дома с един от двата най-добри отбора в света, е шанс за тима ни да се зареди със самочувствие.

- Два месеца и половина след успешния тест срещу Англия, изпълнен с много единоборства, сега пред Франция предстои едно по-игрово предизвикателство.
- Философията на бразилците е постоянно да притежават топката. И точно това е философията, която бихме искали да наложим и при нас. Ще бъде интересно да се види, дали сме в състояние да затрудним този отбор. Няма да е лесно, но необичайното във футбола е, че в един мач всичко е възможно.

- В противовес на много други треньори, които в своята активна кариера са били защитници, Вие сте привърженик на офанзивния футбол. От къде идва тази философия?
- Внимание! На първо време аз търся равновесието, аз не съм луд! Но е вярно: Предпочитам отбора ми да притежава топката, да контролира играта и да вкарва голове. Усещам тези общи чувства с играчите да се атакува постоянно. Да се играе по този начин доставя и по-голямо удоволствие. И е красиво да се наблюдава така игра, не е ли истина? Това е висока цел и трябва винаги да ни е в главите. Разполагам с млади и талантливи играчи, които имат тези възможности. Съжалявам само, че никога не сме имали достатъчно време да работим с всички еднакво и да направим прогрес с всички.

- От кой мач останахте най-доволен, откакто поехте тима?
- С малки колебания ще кажа, че това е победата ни с 2:0 в Босна и Херцеговина. Беше само няколко дни след голямото разочарование срещу Беларус на “Стад дьо Франс”. Ние не играхме много добре, но и нашият съперник също. Условията бяха добри и играчите искаха да докажат, че могат да се справят много по-добре. Аз бях въодушевен да установя, че отборът може да покаже характер. Успяхме да спечелим мача, след като доминирахме почти по целия терен. Удаде ни се да покажем най-добрата си игра.

- С поглед към Евро 2012 френският национален отбор се намира в една доста интересн ситуация. Как може да избегне едно отпадане, което със сигурност би било голяма изненада?
- Ще имам още тежки мачове. Когато сме по средата на изграждането на тима, нещата не винаги вървят по план. Трябва да използваме мача си с Бразилия, за да продължим развитието си и да спечелим повече самочувствие. Така ще сме най-добре подготвени за квалификацията ни срещу Люксембург на 25 март. Аз не съм забравил, че в първия ни мач с този тим показахме една от най-слабите си игри за последните 6 месеца. Бяхме много посредствени тогава.

- Как се справяте с функциите си на треньор?
- Аз работя това, за до допринеса с още нещо, да предам опита си на моите играчи. Аз знам, че един треньор рядко получава нещо отново за това, което е предложил. Но ако получа и малко от това, ще ми стигне напълно.

- Няколко думи за Карим Бензема Един играч, който продължавате да викате без колебание и на който имате пълно доверие....
- Въпреки младостта си Карим в момента е най-добрият голмайстор на френския национален отбор. Ако някои могат да покажат по-добри качества от него, бих могъл да имам някакви колебания. Той има големи качества, но все още не дава най-доброто от себе си. Той е задача на моя щаб да направи необходимото, за да му предложи най-добрите условия и да може той разгърне накрая целия си потенциал.

- Как оценявана юношите на Франция до 20 години? През миналото лято националният тим до 19 години стана европейски шампион, а сега през юли е Световното първенство до 20 години.
- Този отбор е невероятна генерация. Ние наблюдаваме постиженията на някои от младите играчи много добре. Някои от тях вече са в големи европейски клубове, но все още рядко влизат в игра. Това е проблем. Федерацията и аз ще останем близо до тях и ще се опитаме да ги подкрепяме при решенията им. Надявам се, че скоро ще получат повече шанс да играят.

- Франция срещу Бразилия на “Стад дьо Франс”. За французите автоматично това навява красиви спомени. На Вас може би малко по-малко, защото Вие тогава бяхте наказан за финала.....
- Въпреки това си остава красив спомен. В крайна сметка това бе финал на Световно първенство и големия триумф на френския национален отбор. Футболът е отборен спорт. Най-важното си остава победата на всички, а не участието на този или онзи играч. /БЛИЦ