В последните дни едно име не излиза от разговорите на феновете на британския футбол и особено на запалянковците на Острова. Става дума за 17-годишния Бенджамин Уудбърн, който в събота вкара единствения гол при победата на Уелс с 1:0 над Австрия в квалификация за Мондиал 2018 с хубав далечен удар, пратил топката в долния десен ъгъл на вратата на Хайнц Линднер. Това обаче не е първият случай, в който феновете говорят за Бен Уудбърн.

Уудъбрн е роден в Честър, но израства в село Тетънхол от графство Чешър. Близостта на областта до Уелс обяснява и уелските корени на новия любимец на феновете на „драконите“. Бабата и дядото на Уудбърн по майчина линия са уелсци. Като хлапе Бен тренира едновременно футбол и крикет на местния стадион „Флака Фийлд“, който се използва и за двата спорта.

Малкият Бенджамин е записан на училище в село Молпак в покрайнините на Честър и започва да играе за местния отбор до 7 години. Тогава е забелязан от скаутите на Ливърпул и получава предложение да се премести в клубната академия на „мърсисайдци“, където ще посещава специално училище. Поканата е традиционна за всички таланти, показали качества, заслужаващи да бъдат развити. Родителите на Бен Уудбърн се противопоставят и настояват момчето да продължи да живее в дома си в Тетънхол. Семейството не иска синът им да изпита силен шок от раздялата с близките в толкова ранна възраст.

Изненадващо управата на школата на Ливърпул прави отстъпка и се съгласява да наеме персонален шофьор, който всеки ден да кара Бенджамин Уудбърн на тренировка и да го връща у дома след това. Това е доказателство, че хората в клубната академия на „червените“ са убедени в таланта на хлапето.

На 16-годишна възраст Бен вече е сравняван с Аарън Рамзи. Това е противно на очакванията, че Уудбърн ще бъде обявен за Новия Майкъл Оуен, тъй като носителят на „Златната топка“ за 2001 година също е роден в Честър и продукт на школата на Ливърпул. Сравненията с Рамзи идват заради това, че Бенджамин избира да играе за Уелс и през 2014 година е част от тима до 16 години, който побеждава Англия с 1:0. Две години по-късно записва нова победа над връстниците си от „трите лъва“, но този път с 3:2 с екипа на Уелс до 17 години.

Развитието на Уудбърн е видимо за хората в Ливърпул и още 15-годишен е пратен да играе в по-горна група и дори за тима до 18 години. Универсалността му в офанзивен план, способен е да играе на всеки пост в халфовата линия и дори в още по-предни позиции, му позволяват да бъде включен в „Групата на бъдещето“. Това е програма за най-талантливите млади играчи от школата, на които се дава възможност веднъж седмично да се готвят при треньора на първия отбор на Ливърпул Пеп Лийндерс.

Именно в тези занимания Бен впечатлява Юрген Клоп. Преди началото на сезон 2016/17 получава възможност за неофициален дебют при победата с 1:0 над Транмиър в контрола. В следващата проверка на „червените“ влиза резерва, като вкарва един гол и асистира за попадение на Роберто Фирмино при успеха с 5:0 над Флийтууд Таун. На 8 декември 2016 година Уудбърн и съотборниците му от клубната академия Кевин Стюърт и Трент Александър-Арнолд подписват професионални договори с Ливърпул.

Няколко дни преди това – на 26 ноември, Бен прави официалния си дебют за „червените“. Влиза като резерва в 92-ата минута на мястото на Джорджино Вайналдум при победата с 2:0 над Съндърланд в мач от Висшата лига. По този начин на 17 години и 42 дни талантът стана третият най-млад дебютант в историята на Ливърпул и вторият от началото на Висшата лига след Джак Робинсън през 2010 г. (16 г. и 250 дни).

Само три дни по-късно става най-младият голмайстор в историята на Ливърпул, след като влиза като резерва и вкарва в четвъртфинален мач за Купата на Лигата срещу Лийдс (2:0). В този момент Уудбърн е на 17 години и 45 дни и чупи рекорда на Майкъл Оуен с 98 дни. Самият Оуен поздравява младока чрез профила си в „Туитър“. На 8 януари 2017 година дебютира като титуляр за „червените“ при нулевото равенство срещу Плимут за ФА Къп. Първият му мач в стартовите 11 в мач от Висшата лига е на 4 април 2017 година при победата с 2:1 над Сток Сити като гост. Така той става третият най-млад футболист, излязъл като титуляр за мърсисайдци в първенството след Оуен и Джордън Айб.

В същото време е сложил окончателно край на надеждите на англичаните, че може да предпочете мъжкия отбор на „трите лъва“, въпреки че до момента е играл за юношеските формации на Уелс. На 16 март 2017 година Бенджамин Уудбърн е повикан от селекционера на „драконите“ Крис Коулман за световната квалификация срещу Ейре. Младокът остана неизползвана резерва при нулевото равенство в Дъблин. На 2 септември дебютира за първия тим на Уелс, влизайки като на мястото на Том Лоурънс и се разписва с удар от 25 метра за победата с 1:0 над Австрия. Така става вторият най-млад голмайстор в историята на уелския национален отбор след Гарет Бейл.

„Топката просто дойде към мен, а аз се опитах да я ритна към вратата възможно най-бързо. Почувствах се неописуемо. Не мога да искам по-добър дебют. Мисля, че и феновете се насладиха. Не спах цяла нощ след гола“, призна Уудбърн пред „Скай Спортс“.

Бенджамин Уудбърн не само получи добри и окуражителни от съотборниците си в националния отбор и от селекционера Коулман. Най-изненадващата похвала дойде от Холивуд. Германският актьор Дейвид Хаселхоф, известен с ролите си в „Спасители на плажа“ и „Нощен ездач“, поздрави младока на профила си в „Туитър“.

Уелс все още има шанс да се класира за участие на Мондиал 2018, след като преди година игра на Евро 2008. Бъдещето на „драконите“ обаче също изглежда обещаващо, тъй като заедно с Бен Уудбърн расте впечатляващо поколение, в което са новата надежда на Евертън Нейтън Броудхед, Итън Ампаду (Челси), Тайлър Робъртс (Уест Бромич) и съотборниците в Суонзи Дениъл Джеймс и Лиъм Калън. Предстои да видим как ще се развият кариерите на тези талантливи младоци.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ