Станимир Стоилов приключи престоя си в Астана и пое националния отбор на Казахстан. Българският специалист със сигурност остава завинаги в историята на клуба. Макар и млад – основан е едва през 2009 година, Астана също остава в историята на казахстанския футбол. Първите са орисани да бъдат вечно там. А Мъри беше един от първите и името му вече е изписано със златни букви в клубната история. Може да се каже, че българинът е бил в основата на половината от досегашната история на Астана.

А как започна всичко... С разруха. С казахстанска катастрофа насред Бургас. Воденият от Станимир Стоилов Ботев Пловдив съсипа Астана през лятото на 2013 година в Лига Европа. „Канарчетата“ биха с 1:0 в Казахстан и 5:0 на „Лазур“, за да отстранят с лекота вицешампиона на Казахстан. Умните се учат от грешките и провалите си. Астана бързо се поучи от грешките си и покани Стоилов за треньор. Още на следващата година – през юни 2014-та, Мъри вече бе начело на отбора, който се превърна в жертва на Ботев Пловдив. В новата столица на Казахстан вече бяха започнали големия план за големите успехи. И началото им трябваше да ги постави именно Стоилов. Още същото лято – на 2014-та, Мъри постигна нещо невиждано дотогава. Астана започна поход в Лига Европа и отстрани Пюник, Апоел Тел Авив и АИК, за да стигне до мачове за влизане в групите, но отпадна от Виляреал. На 1 ноември 2014 година стана шампион за първи път в историята си.

Успехите продължиха и през следващата 2015 година. Още през март Астана спечели Суперкупата на страната. А през лятото Станимир Стоилов се превърна в Господ за феновете на Астана. И за целия футбол в Казахстан. За първи път отбор от страната проби до групите на Шампионската лига. Там, където играят големите Реал Мадрид, Барселона, Байерн, Челси, Манчестър Юнайтед и други. През ноември 2015 година Астана спечели втората си поредна титла.

През лятото на 2016 година Астана проби до групите на Лига Европа и така за втора поредна година участва в групи на европейски турнир. Победата над АПОЕЛ бе първа за казахстански отбор в групи. През есента на 2016 година Астана прибави трета поредна шампионска титла, но този път и купа на страната. Последва ново участие в групите на Лига Европа през есента на 2017 година. Този път обаче още по-успешно. За първи път отбор от Казахстан преодоля групова фаза на европейска надпревара – Астана излезе от групите и стигна до 1/16-финалите. Междувременно в края на 2017 година бе спечелена и четвъртата поредна шампионска титла. Историческо постижение. Отново свързано със Станимир Стоилов. Нито един отбор в цялата история на футбола в страната не бе печелил повече от три поредни титли. Астана счупи рекорда и завоюва четири поредни.

Станимир Стоилов остава в историята на Астана като треньорът с най-много мачове – 174. Далеч зад него остава германецът Холгер Фах със 71 мача (януари 2010 – ноември 2011). От тези 174 двубоя Стоилов е спечелил 102 (58,62%). Мъри остава в историята на Астана като треньорът с най-много трофеи. Клубът има в кратката си история 9, а на сметката на българина са 6 – четири титли, една купа и една суперкупа.

Мъри държи още рекорди – той донесе най-голямата победа в историята на Астана в Европа (4:0 срещу Макаби Тел Авив в групите на Лига Европа този сезон), за първи път отборът победи като гост в групи на евротурнири (отново срещу Макаби Тел Авив с 1:0 в Лига Европа този сезон).

След гръмките успехи и милионите, влезли в клуба благодарение на българския спец и екипа му, положението в клуба се промени в края на 2017 година. Станимир Стоилов алармира за финансови проблеми, които не останаха скрити. От Астана потвърдиха, че имат да изчистват стари плащания, заради които може да има сериозни сътресения. Лицензът на клуба е под въпрос, а Мъри бе откровен и каза: „Случиха се доста неща напоследък, които не ми харесват. Астана трябва да изчисти задълженията си, защото феновете заслужават още европейски мачове и радост. В Казахстан трябва да работят с децата, да се изгражда инфраструктура...“

Така след почти 4 години на изключителни успехи Станимир Стоилов получи още едно признание. Богат Казахстан пожела именно той да повтори успехите си от Астана начело и на националния отбор. „Щом ни се получи с Астана, защо да не се получи и с представителния тим на Казахстан“, каза Стоилов. Разказвачът на приказки започва нова глава от историята...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Станимир Стоилов в Астана:

46 мача в Европа – 16 победи, 15 равенства, 15 загуби

Общо: 174 мача, 102 победи, 39 равенства, 33 загуби

4 шампионски титли – 2014, 2015, 2016, 2017

1 купа на Казахстан – 2016

1 суперкупа на Казахстан - 2015