Манчестър Сити разби у дома Астън Вила с 4:0 в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига и докосва шампионската титла кръг преди края на сезона. Един Джеко (64, 72) вкара два гола и се превърна в герой за „гражданите”, които излязоха начело във временното класиране с аванс от 2 точки пред Ливърпул преди последния кръг. Третият гол пък бе дело на Стеван Йоветич (89), а последният на Яя Туре (90+3). Българският национал Александър Тонев остана сред резервите на гостите от Бирмингам и не се появи в игра.

През първото полувреме „гражданите” имаха инициативата на „Етихад”, но им липсваше идеята как да стигнат до гол във вратата на американския страж Брад Гузан. Гостите от Бирмингам действаха предимно в отбрана и дебнеха за шансове да контраатакуват. Попадения обаче така и не паднаха и двата състава се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Играчите на Мануел Пелегрини продължиха да доминират през втората част, но успяха да поведат едва в 64-ата минута, когато Пабло Сабалета изведе Един Джеко и националът на Босна и Херцеговина се разписа за 1:0. Осем минути по-късно Джеко отново бе в прегръдките на своите съотборници, след като бе точен за 2:0. Астън Вила се опита да стигне до почетно попадение и бе на път да стигне до него в 82-ата минута, когато Андреас Вайман с глава прати топката в напречната греда, след което тя тупна на голлинията и бе избита от защитник. Домакините не допуснаха никакви изненади до края на мача, а в 89-ата минута черногорският национал Стеван Йоветич с прецизен шут вкара за 3:0. В последните секунди от добавеното време пък Яя Туре излезе сам срещу Брад Гузан и оформи крайното 4:0.

След победата си Манчестър Сити събра 83 точки и вече има аванс от 2 пункта пред Ливърпул, а до края на сезона остава само един кръг. „Гражданите” приемат Уест Хям в последния си мач и дори точка би им гарантирала титлата с оглед много добрата голова разлика, а мърсисайдци са домакини на Нюкасъл. Астън Вила е на 14-о място с 38 точки и запазва елитния си статут още преди последния кръг, в който гостува на Тотнъм.



Манчестър Сити - Астън Вила 2:0

1:0 Един Джеко (64), 2:0 Един Джеко (72), 3:0 Стеван Йоветич (89)

0.mc.jpg