Мартин Петров бе представен официално като ново попълнение на испанския Еспаньол. Това се случи на специално организиран брифинг, който се състоя след края на тренировката на тима, в която самият нападател взе участие. “Основната ми цел е да помогна на Еспаньол да остане в елита. На моите 34 години не мога да кажа, че съм млад, нямам силата на един 20-годишен играч. Все пак мога да помогна с опит. Не можех да изпусна такава възможност”, бяха първите думи на българина.

Попитан от местен журналист как се чувства, след като през последните 6 месеца не играеше често, Петров обясни: “Да, но за сметка на това тренирах здраво. Когато един футболист не попада редовно в титулярния състав, се чувства много по-мотивиран да тренира. Миналата седмица играх с Болтън за ФА Къп и се чувствах много добре.”

“Щастлив съм, че отново ще играя под ръководството на Хавиер Агире. Бях контузен, но той говореше много с мен, обясни Петров,  който става на 34 години на 15 януари”. - Когато дойде офертата от Манчестър Сити, коментирахме много и въпреки че не мога да възпроизведа точно какво ми каза, бях удивен. Ще ви призная, че Агире ми се обади в четвъртък, към 00,00 часа. Говорихме 5 минути, но не можах после да заспя цяла нощ. Предизвикателството е огромно - идвам от втора английска дивизия, а тук ще играя срещу най-добрите в света."