Ювентус гостува на “Джузепе Меаца” в чудесна форма и само на три точки зад шампионите и лидери в класирането Интер, а самата среща бе обявена за битката между Клаудио Раниери и човека, който го наследи на “Стамфорд Бридж” начело на Челси – Жозе Мауриньо. Раниери бе уволнен от мениджърския пост на Челси през 2004 г., а самообявилият се за “Специален” пое тима и изведе клуба от Западен Лондон до две титли във Висшата лига – безпрецедентен период на успехи в историята на тима.

Въпреки че Раниери не е толкова коментиран като Мауриньо, той е уважаван в света на футбола и изведе Юве до седем поредни победи в последните седмици. Двамата треньори не са се изправяли един срещу друг, но от началото на сезона водят война от страниците на медиите, като така наливат допълнителен заряд в дербито.

Специалния нарече Раниери 70-годишно старче, което не е спечелило нито един ценен трофей, освен една незначителна Суперкупа на Европа и няма манталитет на победител. Португалецът предположи, че италианският му колега трябва да промени характера си, но вече е твърде възрастен, за да направи подобно нещо. Мауриньо призна, че в продължение на месеци е учил италиански, за да може да се разбира с играчите и журналистите, докато Раниери въпреки 5-те си години в Англия изпитва затруднение дори да поздрави с “добро утро” или “добър ден” на английски.

През тази седмица дойде и отговорът на 57-годишния Раниери, който нарече португалският специалист “типичен италиански треньор” заради предпазливия му стил. Наставникът на Юве призна, че няма нищо общо между него и Мауриньо, тъй като за него успехите и парите не са най-важното, но въпреки това е направил достатъчно силно име в професията. Раниери обвини Специалния за пренебрежителното му отношение към медиите в стараната, след като на няколко пресконференции след мачовете на “нерадзурите” се появяваше помощник-треньорът.

Въпреки дефанзивния стил на Мауриньо, защитата на Интер не е толкова силна, колкото би се искало на португалеца. Ювентус разполага с нападателната мощ на Дел Пиеро и Амаури. Моментната форма на двамата е достатъчна гаранция, че те ще вкарат гол на “Джузепе Меаца”. В частност през този сезон Дел Пиеро показва играта на живота си и е убийствен при изпълненията на статични положения. В плюс за “бианконерите” ще бъде и наказанието на колумбийския защитник на “нерадзурите” Иван Кордоба.

За заплахата Дел Пиеро-Амаури говори и аржентинския национал на миланския тим Валтер Самуел. “Очаквам голам мач, а съперникът заслужава уважение заради седемте си поредни победи, заяви Самуел пред “Кориере дело Спорт”. – Кордоба ще ни липсва, но който и да играе на неговото място ще се справи на ниво. Амаури е невероятен нападател с убийствен инстинкт. Той умее да се промушва през защитата. Алесандро дел Пиеро също е голяма заплаха. Нашият вратар Жулио Сезар ще трябва да е много внимателен при изпълнените от него фаулове.”

“Старата госпожа” също ще се изправи срещу острие, което минава за един от най-добрите нападатели в света и също демонстрира невероятни способности. Златан Ибрахимович собственоръчно победи Палермо през миналата седмица, когато вкара два прекрасни гола с десния крак. Ибра получи почивка от националния отбор на Швеция за контролата с Холандия (1:3) през седмицата и се очаква отново той да реши посоката за крайната дестинация на Скудетото. Нападението на Интер ще бъде улеснено от липсата на датския бранител на “бианконерите” Кристиан Поулсен заради контузия, както и отсъствието заради лечение на травма на вратаря Джанлуиджи Буфон.

Ибрахимович заедно с Патрик Виейра ще се изправи срещу бившия си клуб. Двамата се присъединиха към Интер след скандала “Калчополи”, а след завръщането на Юве от Серия “Б” се добави нов заряд за мача, който бе дамгосан като “дербито на Италия”. През седмицата президентът на торинския гранд Джовани Коболи Джили обяви, че клубът може би е спечелил от напускането на Ибрахимович, въпреки че се е опитал да го задържи. Според Коболи Джили шведът и Дел Пиеро са били невъзможен дует и двамата така и не са успяли да се сработят.

Днешният мач между Интер и Ювентус си има всичко. Индивидуални двубои – Раниери срещу Мауриньо, Дел Пиеро срещу Ибрахимович, сблъсък на два отбора от челото на класирането, които са в добра форма, а в случая с “бианконерите” – невероятна форма. Ювентус гледа на срещата като възможност да увеличи шансовете си за спечелване на титлата, докато от страната на Интер двубоят е решаващ за запазването на Скудетото за още една година. Въпреки интересът, който предизвиква “дербито на Италия” генералният мениджър на “Старата госпожа” Жан-Клод Блан не счита, че срещата е толкова критична: “Мачът с Интер наистина е важен, но неговата цена е едва три точки.” ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ

 

МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ ИНТЕР И ЮВЕНТУС В СЕРИЯ “А” ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 СЕЗОНА
25.10.1998 г., Ювентус – Интер 1:0
27.02.1999 г., Интер – Ювентус 0:0
12.12.1999 г., Ювентус – Интер 1:0
16.04.2000 г., Интер – Ювентус 1:2
03.12.2000 г., Интер – Ювентус 2:2
14.04.2001 г., Ювентус – Интер 3:1
27.10.2001 г., Ювентус – Интер 0:0
09.03.2002 г., Интер – Ювентус 2:2
19.10.2002 г., Интер – Ювентус 1:1
02.03.2003 г., Ювентус – Интер 3:0
29.11.2003 г., Ювентус – Интер 1:3
04.04.2004 г., Интер – Ювентус 3:2
28.11.2004 г., Интер – Ювентус 2:2
20.04.2005 г., Ювентус – Интер 0:1
02.10.2005 г., Ювентус – Интер 2:0
12.02.2006 г., Интер – Ювентус 1:2
04.11.2007 г., Ювентус – Интер 1:1
22.03.2008 г., Интер – Ювентус 1:2
Баланс: 18 мача, 4 победи за Интер, 7 равенства, 7 победи за Ювентус.