Aко се опитвате с помощта на статистиките да сумирате невероятния сезон 2018/2019, който Лионел Меси прави дотук, то със сигурност можете да избирате от един куп показатели.

Най-много отбелязани голове в топ 5 на Европа? Първо място за Меси с 14 попадения.

Най-много асистенции? Отново лидер е Меси с 10.

Засега – което е ключовата дума в случая – единствено Димитри Пайе (Олимпик Марсилия) е създал повече голови ситуации и само Ален Сен-Максимен (Ница) е осъществил по-голям брой успешни дрибли.

Ако отново насочим прожектора към Меси, то е очевидно, че той има повече шампионатни попадения в сравнение с целия тим на Валенсия. И то при положение, че не игра близо месец заради фрактура в лакътя. Като вземем всичко това под внимание, епитет като „абсурден” изглежда доста подходящ като описание за сезона, който Ла Пулга прави.

Фактите говорят сами по себе си – за девета поредна календарна година аржентинецът ще финишира с отбелязани над 50 гола. Това постижение стана факт след майсторската лекция на Меси при 5:0 над Леванте в неделя. Само в този мач Меси наниза 3 попадения и даде 2 асистенции.

До момента Меси се движи в удивително темпо по отношение броя минути, от които средно се нуждае, за да запише гол или асистенции. Към момента те стоят на кота 48. Най-плодотворният му сезон в това отношение е 2011/2012, в чийто ход Меси участва в гол на Барселона (като автор или асистент) на всеки 51 минути.

Тези числа за пореден път поставят под въпрос резултатите в гласуването за Златната топка, където петкратният кавалер на приза остана едва пети през 2018-а.

Дотук сезон 2011/2012 си остава еталонът за аржентинеца. Тогава той вкара 73 гола и асистира за други 29, т.е. бил е пряко замесен в 102 (!) попадения.