ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Звездата на световния футбол Лионел Меси даде вероятно най-откровеното си интервю от много години насам. Той говори в предаването „Universo Valdano“ в ефира на „Movistar+“. Водещ беше легендарният аржентински футболист Хорхе Валдано - световен шампион през 1986 година. Меси говори за детството си, първите стъпки в Барселона и връзката си своята съпруга Антонела.

“Пристигането в Барселона беше огромна промяна, тъй като в Аржентина рядко играех с топката. В Барса всички тренировки бяха с топка. С времето талантът ми се развиваше. Винаги съм казвал, че дарбата ми е нещо естествено. Исках да играя с братята ми, но те ме пренебрегваха, ядосваха ме и понякога се сбивахме. Прекарах детството си на улицата. По цял ден ритахме топката. В училище бях мързелив. Родителите ми ме наказваха да не играя футбол, ако имах слаби оценки", разказа Меси.

“Когато бях на 7-8 години, започнах да гледам мачовете на Нюелс Олд Бойс. Тренирах в клуба до 12-годишна възраст. На 11 започнах терапията заради липса на хормон на растежа. Беше скъпо, но баща ми правеше всичко възможно, за да плаща лечението. Научих много на улицата. Напуснах Аржентина млад, но преди това научих много. Бях на проби в Ривър Плейт. Казаха ми, че са готови да плащат за терапията и само трябва да получа разрешение от Нюелс. Дори не помолих за такова, знаех, че беше невъзможно”, допълни 35-годишният аржентинец.

“Прекарах 15 дни на проби в Барселона. Беше невероятно. Дадоха ми екип и футболни обувки! Можех да загрея с топка преди самата тренировка. Не бях виждал нещо подобно и останах много впечатлен. Адаптацията ми не беше лесна, но когато излизах на терена, проблемите приключваха. Липсваше ми начинът, по който играехме на улицата в Аржентина. Сега улиците не са безопасни, а днешните деца играят на „Плейстейшън”, сподели още Меси.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

“Имах трудна година. Шест месеца не можех да играя, а после отново се контузих. Чувствах се виновен заради това, че бях разделен от семейството си. Баща ми ме попита дали искам да се върна в Аржентина, но вече бях преодолял най-трудния момент, бях свикнал с Барселона. Подписах договор, когато бях на 14. Първата година беше невероятна. Всичко стана много бързо. След две години вече тренирах с първия отбор. Преди турнира “Жоан Гампер” Франк Рийкард ме взе на предсезонната подготовка в Азия. Мачът с Ювентус промени начина, по който в клуба гледаха на мен. Накараха ме да се чувствам като един от тях”, припомни седемкратният носител на „Златната топка“.

“Помолих баща ми да направи нещо, за да разберем дали в Аржентина знаят, че съм в Барселона. Играх два мача с юношеския национален отбор и вече научиха за мен. Мечтаех да съм част от първия тим. Повикаха ме в състава до 20 години и станахме световни шампиони. След това спечелихме и олимпийската титла. Имаше страхотни момчета в отбора. Винаги съм чувствал обичта на аржентинците, но има и хора, които се отнасят негативно. През годините преживях много разочарования с националния отбор и затова приех толкова емоционално триумфа на последната Копа Америка и се разплаках”, призна настоящият нападател на ПСЖ.

“Ерата на Гуардиола беше страхотен период за Барса. Пеп имаше феноменално поколение футболисти. Под негово ръководство знаехме, че можем да победим във всеки мач, независимо кой е съперникът. Знаехме какво и как да правим. Имахме и болезнени загуби, но останахме уверени докрай. Подготвяше мачовете като никой друг. Знаеше всичко. При него нещата се получаваха толкова лесно, че не осъзнавахме какво правим. По-късно разбрахме, че сме постигнали уникални неща. Гуардиола е най-добрият треньор в света, без никакво съмнение. Той е специален”, отсече аржентинецът.

“Помня как веднъж бях вкъщи и Пеп ме повика на базата. Каза ми, че ще играя като “фалшива деветка” срещу Реал (Мадрид). Обясни ми всичко, което искаше да направя. Спечелихме мача, а голът на Тиери Анри се получи точно по начина, по който Гуардиола беше замислил. Харесваше ми да играя с Шави, Иниеста и Бускетс. С тях беше толкова лесно. Луис Енрике е подобен на Гуардиола. Пеп е специален, но Луис Енрике чете играта и подготвя мачовете по същия начин. Испания играе по начина, по който той иска. Веднъж се скарахме, но бързо се разбрахме. Аз съм човек, който казва това, което мисли. Хиляди пъти съм грешал и ще продължа да допускам грешки. Това е човешко. Луис Енрике беше много важен за мен. Щастлив бях да работим заедно”, добави още Меси.

“Испания има свой стил на игра. Разполагат с много качествени футболисти. Взимат топката и те карат да тичаш. Не изневеряват на стила си никога. Бразилия има чудесни играчи, начело с Неймар. Съставът им за Световното е много силен. И Франция притежава класа”, отговори Меси, коментирайки фаворитите си на Мондиала.

“Лионел Скалони е уверен в труда си. Неговото отношение ни направи отборът, който сме. Той е отличен треньор, а най-силното му качество е умението да общува. Времето с Марадона начело на Аржентина също беше невероятно. За него също беше приятно, наслаждаваше се да е с нас”, сподели аржентинската звезда.

“Да си Меси е и лошо. Понякога искам да съм неизвестен, но съм свикнал. Най-добре се чувствам със семейството си. Познавам Антонела, откакто беше на 7. Когато дойдох в Барселона, нямаше как да поддържаме връзка постоянно. Чувахме се по телефона веднъж седмично, но разговорите бяха кратки, за да не харчим много пари. Мислех за нея през целия си живот. Винаги се вслушвам в съветите на семейството ми. Когато съм с близките си, не съм “Лео Меси”, а просто един обикновен човек. Любимата ми част от годината е, когато се прибера в Аржентина, за да прекарам време със семейството си. Това е най-важното”, добави футболната звезда.

“Вече се наслаждавам на футбола. Това важи и за клубния, и за националния отбор. Може би защото кариерата ми приближава края си, но ден след ден изпитвам много по-голямо удоволствие от играта. Съвременният футбол се промени много. Сега е по-трудно да се намери играч, който да изпъква. От детството си научен да играеш по определен начин. Във футбола има все повече тактики. Всеки отбор може да създаде проблеми на съперника, дори и да няма изключителни футболисти, тъй като има изградена тактика", призна Лео Меси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК