Футболната звезда Лионел Меси научи много неприятна новина само часове, след като беше на върха на щастието, получавайки историческата шеста „Златна топка“ в кариерата си.

Испанският национален съд отвори делото срещу аржентинеца за укриване на данъци, информира Abc.es. Поводът за това е решението на съдия Мария Тардон да изслуша свидетелските показания на Федерико Ретори – бивш служител на фондацията на Меси.

Самият Ретори е приел решението с възторг. Според него така ще се създаде прецедент, който ще прекрати практиката да се мами данъчната система чрез създаване на фондации.

„Тези институции трябва да служат за доброто на цялото на общество, подпомагайки различни каузи. За съжаление в повечето случаи се използват единствено за избягване на данъчно облагане и прикриване на приходи. Повечето пари се ползват за лични нужди. По този начин се мами не само държавната хазна, но и всички хора“, коментира Ретори.

Неговите показания ще са насочени срещу Меси, брат му и баща им Родриго, както и други служители на фондацията. Той твърди, че ще разкрие пране на пари, измама, данъчни и счетоводни престъпления. Федерико Ретори уточнява, че приходите на фондацията на Меси не се ползват за социални дейности, а единствено за лични интереси. Според него има налична документация, която доказва, че звездата на Барселона е прибрал 300 000 евро от сметка на фондацията в Люксембург.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Фондацията на Лионел Меси е създадена през 2007 г. и цели подпомагане на деца, но е регистрирана едва през 2013 г., когато започват и първите разследвания срещу аржентинеца за данъчни измами. Според наличните данни към момента в сметките на фондацията има 6,6 милиона евро. Повече от 5 милиона са налични в кеш, а останалото са дългосрочни инвестиции.

Испанското издание Acb.es твърди, че Лионел Меси е подписал дузина договори със спонсори, които не са декларирани нито в Испания, нито в Аржентина. По този начин се избягва данъчното облагане върху приходите от тези контракти.

В родината на Меси пишат,  че той не можел да повярва на скандалната новина. Тя дошла за него като гръм от ясно небе,  тъй като Лео не вярвал, че негов бивш служител подготвя такава масирана атака.

"Направо да ти прилошее, като четеш това. Но кой е крив, кой е прав - тепърва ще се уточнява. Меси със сигурност има какво да отговори", твърдят аржентинските медии.