Звездите на европейския клубен шампион Барселона Шави Ернандес и Лионел Меси и Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид) са номинираните за приза “Най-добър футболист на Европа” на УЕФА и обединението на европейските спортни медии (ESM). Инициативата за тази награда преди време бе подета лично от президента на Европейската футболна централа Мишел Платини.

В първия тур на гласуването за отличието взеха участие 53 реномирани журналисти от страните, членуващи в УЕФА. Всички те са дали свой списък с тримата най-добри играчи в Европа. За първия те трябваше да гласуват с 5 точки, за втория с 3, а за третия с 1.

Шави и Меси от Барселона и Роналдо от Реал (Мадрид) са тримата, които събраха най-много точки в класацията и продължават за втория кръг, който ще бъде на 25 август в Монако. Тогава същите журналисти ще гласуват по електронен път, за да определят крайния победител.

За определяне на победителя ще се взимат предвид представянето на играчите във всички надпревари (клубни и национални) през сезон 2010/11.

От УЕФА не пожелаха да разкрият точките на тримата номинирани за приза, но обявиха тези на играчите, които формират челната 10-ка в класацията. В нея попадат четирима играчи на Барселона, двама на Манчестър Юнайтед и по един на победителя в Лига Европа Порто и полуфиналиста в Шампионската лига Шалке 04.

Топ 10 на “Най-добър футболист на Европа” :

Шави, Меси и Роналдо заемат първите 3 позиции без обявени точки
4.Андрес Иниеста (Барселона) 33 т.
5.Радамел Фалкаo (Порто) 17 т.
6.Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед) 15 т.
7.Неманя Видич (Манчестър Юнайтед) 5 т.
8.Златан Ибрахимович (Милан) 4 т.
9.Жерар Пике (Барселона) 4 т.
10.Мануел Нойер (Шалке 04) 3 т.