Часове след церемонията за годишните награди на ФИФА, на която Лионел Меси спечели “Златата топка” за футболист на годината, стана ясно и какво е било гласуването в анкетата. Според резултатите аржентинецът е спечелил 22,65% от гласовете. Андрес Иниеста е със 17,36%, а Шави с 16,48%.
 
За Футболист на годината в света на 2010 г. за първи път в едно бяха събрани наградата на сп. “Франс футбол” – “Златната топка”, и призът на ФИФА за Футболист на годината. Това означаваше обединен вот на капитаните и селекционерите на националните отбори с този на кореспондентите на френското списание. Според регламента на анкетата за първа позиция се присъждат 5 точки, за втора – 3 точки и една точка за трето място.
 
Изненадващата победа на Меси е благодарение най-вече на вота на капитаните на националните отбори. Голяма част от действащите футболисти, гласували в анкетата са гласували за аржентинеца на първо място. Силна подкрепа за него има и от страна на националните селекционери.
 
Германският треньор на България Лотар Матеус е гласувал за следната тройка – Лионел Меси, Андрес Иниеста, Томас Мюлер. Капитанът на националния отбор Стилиян Петров е дал вота си за следната тройка - Уесли Снайдер, Шави, Месут Йозил. Родните кореспонденти на “Франс футбол” Михаил Савов и Румен Пайташев са заложили на първо място на футболиста, обявен за № 1 на Мондиал 2010 – Диего Форлан. На второ място са гласували за Шави, а трети е Уесли Снайдер./БЛИЦ