Новият формат за избор на носителя на “Златната топка” даде трофея в ръцете на Лионел Меси. Аржентинецът без съмнение заслужава да притежава трофея повече от един път, но със сигурност не трябваше да вземе приза за 2010 г. Титлата му бе изненадваща, след като другите двама претенденти бяха световните шампиони Андрес Иниеста и Шави. Обединението на “Златната топка” на сп. “Франс футбол” и на Футболист на годината на ФИФА е главният виновник, предопределил избора на Меси.
 
Първият опит за съчетаване на двете престижни награди се оказа неуспешен, още когато световната централа обяви финалистите и сред тях не бе Уесли Снайдер. Тогава се появиха недоволни. Холандецът и даже Диего Милито трябваше да са в листата. Те със сигурност щеше да са сред наградените, ако анкетата се извършваше след финала на Шампионската лига. Все пак в края на май и началото на юни приключват повечето шампионати в света и голяма част от клубните турнири. Ако гласуването бе след Мондиал 2010 – Иниеста щеше да се конкурира с Шави и Снайдер.
 
Провеждането на допитването в края на годината бе големият шанс на Меси заради силната му игра през есента. Важна роля изиграха бюлетините на капитаните на националните отбори и на селекционерите. Техните гласове бяха обединени с тези на кореспондентите на “Франс футбол” и отнеха отличието, което повече би подхождало на един от испанските национали.
 
Ако “Златната топка” продължаваше да се връчва само от френското списание след анкета сред журналистите, сега щеше да има един справедлив носител на трофея и един спорен Футболист № 1 на 2010 г. според ФИФА. Вместо това имаме само един дискусионен победител. Лионел Меси вероятно щеше да бъде извън тройката в анкетата на “Франс футбол”. Все пак Шави е получил 36 първи места от кореспондентите на списанието, Иниеста и Снайдер са с по 35, а аржентинецът с едва 18.
 
Веселин Русинов/ БЛИЦ