През лятото бившият датски национал Михаел Лаудруп наследи Брендън Роджърс начело на Суонзи и получи тежката задача не само да задържи уелския тим в английската Висша лига, но и да продължи силното представяне на “лебедите” от предишния сезон. Един от първите играчи, които Лаудруп привлече беше 26-годишният офанзивен халф Мигел Перес Куеста-Мичу. За трансфера испанският Райо Валекано получи 2,2 милиона паунда. Халфът бързо започна да изплаща тази сума и до момента има 15 гола във Висшата лига.
 
“Това е фантастичен трансфер. Говорим за играч, който през миналия сезон вкара 15 гола в Примера дивисион за малък клуб, който се спаси от изпадане в последния момент. Именно Мичу беше основната причина за оцеляването. През това лято загубихме Гилфи Сигурдсон и затова трябваше да го заместим подобаващо. Мисля, че Мичу ще се справи. За качествата му говорят коментарите в големите испански спортни вестници, където недоумяват как този играч е купен за толкова малко пари. Според мен Суонзи направи сделката на годината”, заяви Лаудруп след осъществяването на трансфера.
 
Мичу започва кариерата си в Овиедо, неговия роден град. Докато играе в долните нива на испанския футбол той започва да учи бизнес администрация в университета. След 12 месеца зарязва висшето образование, тъй като подписва договор с професионалния Селта, където първоначално играе за втория отбор. През 2010 г. Мичу получава предложение от Спортинг (Хихон), най-големият съперник на Овиедо, и той отказва. В последния си сезон за Селта пропуска дузпа в плейофите за влизане в Примера дивисион, в които тимът му се проваля. През лятото на 2011 г. преминава в Райо Валекано със свободен трансфер.
 
В малкия мадридски тим играе само един сезон, но вкарва 15 гола – повече от всеки друг халф в Примера дивисион, и помага на Райо Валекано да оцелее в елита в последния кръг. Ако отборът беше изпаднал, Мичу щеше да бъде свободен да си тръгне без трансферна сума. Михаел Лаудруп, който познава отблизо испанското първенство, показа, че е забелязал качествата на Мичу и го привлече в Суонзи. При пристигането си във Висшата лига халфът беше напълно непознат за специалистите на Острова. Това обаче бързо се промени и в един момент испанецът дори оглавяваше голмайсторската класация във Висшата лига.
 
Силното му представяне беше не остана незабелязано от Сър Алекс Фъргюсън. Легендарният шотландец обърна внимание на Мичу преди мача между Манчестър Юнайтед и Суонзи. На пресконференцията Фъргюсън обяви, че ще има сериозен разговор със скаутите на клуба, тъй не е знаел нищо за Мичу преди неговото идване в Англия. На 23 декември испанецът вкара попадението за Суонзи, което донесе домакинското равенство 1:1 срещу “червените дяволи”. Анализирайки Висшата лига в периода между Коледа и Нова година, бившият английски национал Гари Линекер припомни думите на Лаудруп от лятото, че Мичу е сделката на годината. Линекер поправи датчанина и заяви: “Това е сделката на века”.
 
В началото хората се чудеха на какво се дължи успешното представяне на Мичу във Висшата лига. Скоро обаче стана ясно, че испанецът има прекрасен контрол върху топката и умее да си създава пространства, въпреки че има слабости при играта с глава. Прави впечатление неговото хладнокръвие в головите ситуации. Има елегантен стил, увереност при воденето на топката, умение да бележи голове и добър поглед върху разположението на съотборниците и съперниците по терена. Анализаторът на “Би Би Си” и бивш ирландски национал Марк Лоуренсън заяви за него, че е нестандартен реализатор. Той призна, че във Висшата лига има само още трима играчи с това качество и нито един не е англичанин – Димитър Бербатов, Робин ван Перси и Луис Суарес.
 
През ноември Мичу направи нещо, което спечели сърцата на съгражданите му в Овиедо. Заедно с Хуан Мата от Челси и Санти Касорла от Арсенал той събра 2 милиона евро, за да подпомогне родния си клуб, който беше изпаднал в тежко финансово състояние. Малко по-късно испанският селекционер Висенте дел Боске показа, че е забелязал силните изяви на Мичу във Висшата лига и обеща да го вземе в състава на Испания за контролата с Уругвай на 6 февруари. Въпреки това голмайсторът на Суонзи не беше сред повиканите за тази контрола.
 
2-2_1.jpgТОВА Е МИГЕЛ ПЕРЕС КУЕСТА-МИЧУ
Роден на 21 март 1986 г.
Ръст: 185 см
Тегло: 80 кг
Пост: офанзивен халф/нападател
 
КАРИЕРА
Овиедо (2003-07) – 100 мача (13 гола)
Селта Б (2007-08) – 28 мача (10 гола)
Селта (2008-11) – 101 мача (14 гола)
Райо Валекано (2011-12) – 37 мача (15 гола)
Суонзи (2012-??) – 25 мача (15 гола)

Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ