Сърбия приема Хърватия в един от най-вълнуващите сблъсъци от програмата на квалификациите за Мондиал 2014 в Зона Европа. Срещата в Белград от Група „А“ е от 21:45 часа тази вечер. „Белите орли“ са без шанс за класиране на световното първенство, тъй като изостават на 12 точки от Белгия и на 9 от Хърватия. Мачовете с „ватрените“ обаче винаги предизвикват интерес.
 
Преди две десетилетия двете държави бяха вкопчени в далеч по ужасяващ сблъсък далеч от футболния терен. Хърватите решиха да се отцепят от Югославия след над 60-годишно присъствие във федеративната република, а това предизвика кървава война, която започна през 1991 г. Войната остави рани в двете държави, които още не са зараснали и няма скоро да бъдат забравени.
 
Отборите на двете държави за първи път се срещнаха през 1999 г., в квалификации за Евро 2000. След нулево равенство в Белград, двата тима завършиха 2:2 в Загреб. Настоящият селекционер на Сърбия Синиша Михайлович все още не е забравил напрежението от онзи двубой.
 
„Стадионът в Загреб беше като вулкан. Навсякъде имаше полиция. Войната между двете държави все още беше жива в главите на мнозина. На терена имаше много бивши съотборници от националния отбор на Югославия, които излизаха един срещу друг“, разказа Михайлович пред „Гадзета дело Спорт“ преди мача в Загреб (2:0 за домакините) в края на март на тази година.
 
Въпреки емоционалните спомени, 44-годишният специалист чувства, че е време миналото да бъде забравено. Той обаче предупреди играчите, че няма да приеме неспортсменско поведение по време на мача с Хърватия днес.
 
„Ако някой от моите играчи получи червен картон за поведение, провокирано от атмосферата по трибуните, той повече няма да играе за националния отбор. Целият свят ще следи внимателно този мач. Време е да забравим миналото, да протегнем ръка за приятелство и да гледаме към бъдещето“, заяви Михайлович.
 
Въпреки заканата на сръбския селекционер няма съмнение, че днешната среща ще протече под високо напрежение.
 
„Мачовете със Сърбия са от тези сблъсъци, които помниш цял живот. Всички говорят за този двубой. Хората изискват от нас победа. Ние самите нямаме търпение да излезем на терена“, заяви хърватският национал и нападател на Байерн Марио Манджукич.
 
Докато сърбите са загубили надежда за участие на световното първенство, хърватите все още имат шанс за първото място. Разликата до първия в класирането Белгия е три точки, но не бива да се забравя, че играчите на Сърбия ще играят за победа не само заради феърплей, но и за да защитят честа си в мач срещу големия враг.
 
Сърбия – Хърватия
Днес от 21:45 часа
Белград, „Цървена звезда“
Съдия: Феликс Брих (Германия)