Единственото чисто градско дерби в първите два ешелона на германския футбол е между Айнтрахт (Франкфурт) и ФСФ Франкфурт, които ще премерят сили за втори път този сезон тази събота от 14:00 часа българско време. През есенния дял от шампионата амбицираният да се завърне в елита Айнтрахт разби борещия се за своето оцеляване във Втора Бундеслига ФСФ с 4:0 на „Комерцбанк Арена”.

Въпреки че и сега дербито ще е на стадиона на Айнтрахт, защото е се по-голям капацитет, Бено Мьолман и играчите му се надяват на по-добро представяне срещу по-именития си градски съперник. През зимната пауза към техните редици се присъедини Илиян Мицански, вкарал 2 гола още в първия си мач с екипа на ФСФ при успеха с 2:1 като гост на Дуисбург с Валери Домовчийски. 26-годишният български нападател бе взет под наем от Кайзерслаутерн до края на сезона и на него се възлагат големи надежди да помогне за оцеляването на тима във Втора Бундеслига.

Преди второто за този сезон франкфуртско дерби Мицански, който е на път да се превърне в новата звезда на ФСФ, даде интервю за официалния сайт на Бундеслигата.

- Вие сте от около 4 седмици във ФСФ. Какви са впечатленията Ви от клуба?
- ФСФ Франкфурт е един добре ръководен германски клуб. Чувствам се много добре тук. Започнах добре и се разбирам с играчите и всички хора, които работят за клуба. Всичко върви добре, а това беше важно за първите 4 седмици.

- Първите два мача за 2012 година са изиграни. ФСФ спечели 4 точки, Вие вкарахте 2 гола. Колко доволен сте от старта Ви във Франкфурт?

- За мен и отбора всичко е в реда на нещата. Можехме да постигнем и максимума от 6 точки, но също така можехме и да загубим в Дуисбург. Тези 4 точки са добре за първите 2 срещи, но аз имах няколко положения във втория мач, в които имах възможност да вкарам голове. Това щеше да е перфектно.

- Каква роля може да играе още ФСФ през пролетния полусезон?

- Ние всички искаме на всяка цена да си осигурим оставането във Втора Бундеслига, тъй като след 19 кръга имаме само 14 точки. След последните ни 2 мача нещата изглеждат малко по-добре. Настроението ни е позитивно.

- Колко дбре познавате Втора Бундеслига?
- Гледал съм няколко мача, а в първите две срещи вече се аклиматизирах. Не е проблем да свикна с това.

- Вие сте преотстъпен под наем от Кайзерслаутерн на ФСФ. Какви цели сте си поставил за половин година във Франкфурт?
- Преотстъпването бе най-доброто за всички страни. Всички могат да имат полза от това. За мен е важно да играя добър футбол във ФСФ и да вкарвам голове. Когато играя добре, головете сами идват. В някои срещи нещата се получават по-добре, а в други не чак толкова, но това е футболът.

- Какво Ви каза треньорът Бено Мьолман? Какво очаква от Вас?
- С Бено Мьолман говорих няколко пъти още преди привличането ми и ние бяхме на едно и също мнение за това, от какво наистина имаме нужда. Футболът е навсякъде еднакъв. Аз дойдох тук, за да помогна на отбора и на самият себе си. Такава е ситуацията.

- Защо според Вас нещата в Кайзерслаутерн не вървяха толкова добре, колкото всички биха желали?
- Не искам сега да мисля за това, какво е било или какво ще предстои през лятото. Сега искам за тази половин година напълно да се концентрирам върху ФСФ Франкфурт и да покажа, че мога да игра добър футбол.

- В събота е голямото дерби на Франкфурт. Очаквате ли с нетърпение мача?
- Всички срещи са важни. За нас всички този мач е малко по-важен от останалите. Естествено, че става въпрос само трите точки. Като аутсайдери сме в добра изходна позиция за мача и се радваме много. Аз лично повече обичам да играя срещу отбори от горната половина на таблицата, които искат да играят футбол и не се ограничават само с дефанзивни действия.

- Какво може да постигне ФСФ, който загуби първото дерби този сезон с 0:4?
- Всичко е възможно в този мач. Ако всеки един от нас изтръгне 100% от възможностите си, бихме могли с малко късмет дори да спечелим. Естествено, че това ще бъде тежък мач, но ако ние покажем това, което можем, победа или равенство са напълно възможни.