В последните месеци един футболист прави впечатление в стартовия състав на Реал (Мадрид). Името му беше неизвестно до 2 октомври 2018 година, когато се появи като титуляр при загубата с 0:1 от ЦСКА (Москва) в Шампионската лига. Въпросният играч се казва Серхио Регилон.

През лятото 22-годишният ляв бек на втория тим на Реал беше взет от Хулен Лопетеги за предсезонната подготовка и остави толкова добри впечатления, че беше задържан за постоянно в първия отбор. Уверен в непоклатимостта на Марсело на левия бек, бившият селекционер на Испания прати Тео Ернандес под наем в Реал Сосиедад. Ролята на Регилон беше като втора резерва на бразилеца, тъй като за първи избор се считаше поливалентния защитник Начо Фернандес.

Всичко обаче се промени с уволнението на Лопетеги и назначението на Сантяго Солари. Аржентинецът добре познава качествата на крайния защитник, тъй като му беше треньор във втория отбор на Реал (Мадрид). Затова Солари не се поколеба да направи Регилон титуляр, когато Марсело се контузи в края на октомври.

По този начин Серхио измина дългия път от фен, който с часове стои пред клубната база на Реал (Мадрид) в квартал Валдебебас за снимка със звездите на отбора, до титуляр на „белия балет“. През март 2014 година се снима пред базата с Гарет Бейл, публикува фотото в „Инстаграм“ и написа: „Най-щастливият ден в живота ми“.

Израснал като фен на Кралския клуб, Регилон винаги е сред първите, които се радват при гол на тима. Свива юмруци и крещи с пълно гърло. Не се заблуждавайте, че го прави, за да се вижда на масовите снимки при радостта. Младият защитник реагира по същия емоционален начин, когато гледа мачове на любимия си отбор по телевизията. През 2014 година с шалче и фланелка беше на стадиона в Лисабон, за да подкрепя „белия балет“ на финала на Шампионската лига срещу Атлетико (Мадрид).

Историята на достигането му до първия отбор е необичайна. Серхио Регилон е продукт на Ла Фабрика – школата на Реал (Мадрид). Стига до втория отбор на клуба, но следват две преотстъпвания в Сегунда Дивисион Б. И двата пъти в Логронес. Редки са случаите, когато пратен в трета дивизия футболист, успява да се върне в Кралския клуб и да пробие до първия отбор. Вторият престой на левия бек в Логронес ще бъде запомнен с представянето му срещу дубъла на Атлетик (Билбао), тъй като Серхио вкарва четири гола при победата с 5:3 на 2 октомври 2016 г.

„Класата на Реал (Мадрид) си личеше не само в играта му. При празници той не ни черпеше с кафе, кисело мляко и бисквити, както правят останалите. Серхио ни предлагаше качествена шунка, раци и вино. Истинско гурме. Затова в момента той е в най-големия клуб на Испания, а ние ритаме в Сегунда Б. Сега ни праща билети за мачове“, признава си негов съотборник в Логронес пред "Марка".

При завръщането си в Реал Б Серхио Регилон попада на треньора Сантяго Солари. Аржентинецът прави от левия бек най-използвания си футболист. Това доверие се прехвърли през този сезон, когато Солари пое първия отбор на „белия балет“.

Превърнат в титуляр като временен заместник на Марсело, Регилон остана в стартовия състав и след като бразилецът се излекува. Това беше потвърдено особено на осминафиналите на Шампионската лига при победата с 2:1 над Аякс. Това е първият мач от турнира за последните четири години, който Марсело пропуска, въпреки че не е наказан или контузен.

За разликата в представянето на Реал (Мадрид) с Регилон и бразилеца в състава е достатъчно да съпоставим резултатите на отбора. В 12 мача с Марсело като титуляр през този сезон, „белият балет“ има четири победи. От друга страна Кралският клуб спечели девет от десетте срещи в Примера, в които младият испанец беше в състава.

Серхио Регилон предлага на Реал (Мадрид) стабилност, енергия и здравина в защита, тъй като за разлика от Марсело не се впуска толкова често в пробиви по фланга. Това пък дава свобода по крилото на Винисиус Жуниор, който вече може да бъде сигурен, че е подсигурен при атаките си.

„Регилон е пример за всички играчи от Ла Фабрика. Той е доказателство, че ако имаш качества и се бориш за мястото си, тогава има шанс да станеш част от първия отбор на Реал (Мадрид)“, коментира Солари с нескрита гордост за протежето си.

Играта на младия ляв бек е толкова концентрирана, че хората вероятно си мислят, че никога не се отпуска. Е, имаше такъв случай. Серхио заспа в клубния автобус преди мач от Световното клубно първенство в Абу Даби. Когато стигна до съблекалнята, всички останали, предвождани от капитана Серхио Рамос, избухнаха в смях.

Рамос и Регилон имат и друга любопитна случка през този сезон. През есента двамата се сдърпаха по време на тренировка, а капитанът толкова се ядоса, че изрита топката в лицето на младока. Няколко седмици след това дойде уволнението на Лопетеги и назначаването на Солари. Този ход на управата промени съдбата на Серхио Регилон.

Левият бек на Реал (Мадрид) все още е на възраст, която му позволява да играе за националния отбор на Испания до 21 години на предстоящото през лятото европейско първенство в Сан Марино. Регилон още не е получавал повиквателна от Луис де ла Фуенте, но със силните изяви на защитника такава със сигурност няма да закъснее. Не би трябвало да е изненада, ако Де ла Фуенте бъде изпреварен от селекционера на мъжкия национален отбор на Испания Луис Енрике за някоя от предстоящите квалификации за Евро 2020.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ