Старши треньорът на Рома Жозе Моуриньо подари нови футболни обувки на един от тинейджърите в италианския тим Феликс Афеня-Гиан като подарък за двата гола, които ганаецът отбеляза при победата с 2:0 над Дженоа в Серия "А". Расистка забележка, която се чува на записа от ситуацията, обаче хвърли сянка върху трогателния момент. На записа се чува как неидентифициран мъж, извън кадър, казва на италиански "вътре има банани" по повод подаръка, който 18-годишният нападател получава от Моуриньо.

Нито португалският треньор, нито Афеня-Гиан, които говорят на английски в този момент, не реагират на репликата, която е отправена докато ганаецът разопакова подаръка. По-късно Феликс Афеня-Гиан публикува съобщение в социалните мрежи с обяснението, че думите са шега, че яде много банани.

"Четох много коментари за видео записа, който публикувах по-рано днес от специалния за мен момент с треньора", заяви футболистът на Рома в социалната мрежа Инстаграм. "Уверявам всички, че по никакъв начин не съм обиден от коментара, който се чува във видеото и напълно вярвам, че не става дума за расистки намек. От първия ден, в който пристигнах в клуба, бях посрещнат като в истинско семейство", коментира Афеня-Гиан.

"Винаги се шегуваме точно като членове на едно семейство. Всички знаят, че ям много банани и това е нещо, за което се смеем понякога. Вярвам, че става дума именно за шега", обясни тийнейджърът.

След победата над Дженоа през уикенда, Жозе Моуриньо заяви, че е обещал да подари на нападателя нови футболни обувки, на стойност 800 евро, които той си е харесал. "Научавам много нови неща от Моуриньо. Той е постигнал много в кариерата си и е чудесен човек", каза още Феликс Афеня-Гиан.