Футболните фенове от цял свят тръпнат в очакване на голямото дерби между Барселона и Реал (Мадрид) (понеделник от 22:00 часа). Треньорът на Кралския клуб Жозе Моуриньо вече започна психологическата си атака срещу каталунците, като обяви, че дори и със затворени очи знае как да спечели двубоя.
 
Ако има специалист, който да прекъсне серията на Барса от четири поредни победи в “Ел Класико”, то това е Специалния. Никой друг няма неговите познания за съперника. Той бе асистент на Боби Робсън и Луис ван Гаал в Барселона през 90-те, но статистиката му срещу каталунците е противоречива.
 
Португалецът на два пъти изхвърли “блаугранас” от Шампионската лига – веднъж с Челси и с Интер на полуфинала през миналия сезон. Общият му баланс обаче е три победи, три равенства и четири загуби. Освен това Специалния няма успех на “Камп Ноу”.
 
“Дори и със затворени очи знам как да победя Барселона. Само по памет мога да подредя успешната тактика. Трябва да наложиш собствения си стил и вече си спечелил. Ако оставиш Барса да играе, ще загубиш”, заяви Моуриньо.
 
“Не бива да се позволява на каталунците да те притискат докато изграждаш атаките си. Единственият начин да ги изненадаш е от защитата топката да се прехвърля напред с дълъг пас. Барса има проблем, когато трябва внезапно да се отбранява, а не постепенно да изгражда защитата си”, твърди португалецът.
 
Специалния обяви, че предпочита зоновото покритие, а не персоналното. Само със силна колективна игра може да бъдат прекъснати пасовете на халфовете към Лионел Меси. Когато Барса загуби притежанието на топката, Реал (Мадрид) ще опитва да изгражда бързи контраатаки с дълги топки зад защитата.
 
От началото на сезона каталунците загубиха пет точки, като това стана срещу отбори, където треньори са бивши играчи на Барселона. Еркулес на Естебан Виго спечели с 2:0 на “Камп Ноу”, а през миналия месец Майорка с Михаел Лаудруп направи 1:1 с тима на Пеп Гуардиола.
 
“Всеки знае как да играе срещу Барселона. Проблемът е в практическото приложение на теоретичното познание. Барса се нуждае от притежание на топката, за да се чувства комфортно на терена. Реал (Мадрид) пък няма подобна нужда, тъй като е много силен на контраатака. Със само три паса може да вкара гол”, твърди Михаел Лаудруп./БЛИЦ