Бившият капитан на националния отбор на Англия Уейн Рууни в петък обяви края на състезателната си кариера и съобщи, че се отдава на треньорската работа. Той вече ще бъде само мениджър на Дарби Каунти, където изпълняваше ролята на играещ треньор.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед спря с футбола на 35-годишна възраст, въпреки че феновете му се надяваха, че ще продължи да ги радва с изявите си и голмайсторските си умения. Все пак неговият връстник Кристиано Роналдо все още е един от най-добрите футболисти в света. Златан Ибрахимович е на 39 г., бележи голове и не мисли за отказване.

Уейн Рууни ще остане завинаги в историята като голмайстор №1 на Манчестър Юнайтед (253 гола) и на националния отбор на Англия (53). И в двете класации задмина постиженията на легендата на „червените дяволи“ сър Боби Чарлтън (249 и 49). Нападателят, чиято кариера освен на „Олд Трафорд“ премина още в Евертън, Ди Си Юнайтед и Дарби Каунти, вероятно е мечтаел за по-ярко сбогуване с футбола, но сам провали всичко.

На световното първенство в Русия през 2018 г. Англия заслужаваше да играе на финала, но на талантливия състав, включващ Рахим Стърлинг, Деле Али и Хари Кейн, липсваше увереност и опит. Нямаше човек, който да вдъхне допълнителен импулс, да потупа момчетата по рамото на терена и да посочи слабостите на противника. Рууни можеше да с лекота да бъде тази липсваща нишка, но той не беше част от състава на Гарет Саутгейт.

Преди контролата с Испания (2:2) на 11 ноември 2016 г. нападателят се задържа на сватбено парти, което се провеждаше в хотела на националния отбор на Англия. Според свидетели Уейн Рууни е изпил няколко кофи с бира и заспал на стола си на бара. На сутринта фотографиите с мъртвопияния английски национал са публикувани в таблоидите. Саутгейт вади Рууни от отбора, а скоро след това самият Уейн излиза с официално съобщение, че слага край на кариерата си в националния отбор и дава път на младите.

Рекордьорът на „трите лъва“ по изиграни мачове (120) и вкарани голове (54) се отказва от националния отбор на 31 г. Джанлуиджи Буфон и Златан Ибрахимович сигурно биха се засмели ехидно от подобно заявление. Докато на Мондиал 2018 Кристиано Роналдо бележи хеттрик срещу Испания (3:3) в Сочи, по-младият с половин година Рууни обръща чаши с уиски в едно казино. Хазартът е едно от любимите развлечения на англичанина. През месец май 2017 г. той така се увлякъл в залозите, че за една нощ пропилял 500 000 паунда. Загубата можела да е и по-голяма, но за свой късмет Уейн заспал от алкохолно опиянение на игралната маса.

В своята автобиография сър Алекс Фъргюсън признава, че по никакъв начин не е можел да спре Уейн Рууни да злоупотребява с алкохол и цигари. Легендарният мениджър на „червените дяволи“ прощавал на своя любимец, тъй като на тренировките и в мачовете той се раздавал за трима. На 12 февруари ще отбележим 10 години от прекрасната задна ножица, с която Рууни донесе на Юнайтед победата с 2:1 в градското дерби с Манчестър Сити. Тогава беше трудно да си представим, че такъв майстор и истинска икона на Висшата лига ще приключи кариерата си на 35 години.

Успешната си футболна кариера Уейн Рууни в голяма степен дължи на своята съпруга Колийн, която го измъква от баровете, прощава изневерите и го вдъхновява за важните мачове. Двамата са заедно от още от училище. Това обаче не пречи на Уейн за първи път да ѝ изневери на 17-годишна възраст. Вторият път се случва, когато Колийн е бременна с първия им син. След това забежките на футболната звезда се превръщат в истински кошмар за нея. Рууни е редовен клиент на един от ливърпулските бордеи, където дори минава през леглото на 48-годишната Патрисия Тиърни. Той не забелязва възрастовата разлика не само заради употребения алкохол, но и заради латексовия костюм, с който дамата е облечена.

Самият Рууни призна пред „Дейли Мейл“, че на моменти се е държал като идиот: „Да, посещавах проститутки. Сега дълбоко съжалявам за това, но всеки е допускал грешки в младостта си.“ Заради постоянните изневери Колийн три пъти е взимала децата и е напускала Уейн. Винаги обаче се е връщала и е спасявала кариерата му.

На разкаянията на Рууни една ли някой вярва. През 2017 г. голмайстор №1 в историята на английския национален отбор съвсем губи връзка с реалността. През септември същата година е арестуван за шофиране в пияно състояние. Преди това, заедно с приятели, той посетил два бара и един италиански ресторант. Там се качил върху масата и изпял песента „Wonderwall“ на популярната британска група „Оейзис“. Съдът му отнема шофьорските права за две години и го осъжда на 100 часа общественополезен труд. Журналистите установяват, че Рууни е бил зад волана на автомобила на Лора Симпсън (на снимката вляво), която работи като компаньонка на богати мъже.

Реставрацията на шкафчета в дом за възрастни хора явно обаче не е повлияла на Уейн. В началото на 2018 г. е задържан от службата по безопасност на летището във Вашингтон, където той е ругаел на висок тон и се опитвал да разбие една врата. Мислел, че това е входът на асансьор. При разпита си Рууни признава, че в самолета е смесил уиски и приспивателни. След тази изцепка дори Колийн загубила търпение. Тя му поставя ултиматум: или се подлага на курс по лечение на зависимост от алкохола, или тя подава молба за развод. Едва ли някой вярва, че това ще спре Уейн, който през целия си съзнателен живот е пиел, пушил и купонясвал.

Бог е дал на Уейн Рууни футболен талант, здравето на бик, но е забравил за мозъка. Най-големият футболист на Англия за XXI век е спечелил десетки трофеи, счупил е няколко рекорда, но в най-добрия случай може да се твърди, че е оползотворил потенциала си само на 50%. Докато бившият му съотборник Кристиано Роналдо впечатлява с физика и спечелените „Златни топки“, Уейн единствено се вълнувал от условията на новия си договор. Вместо борбата за величие във футбола, той предпочита гуляите, рулетката и леките жени.
Руслан ХРИПУН, Евроспорт.ру
Превод от руски на Веселин Русинов, БЛИЦ