Голмайстор №1 в историята на националния отбор на Англия Уейн Рууни обяви официално края на състезателната си кариера. 35-годишният бивш съотборник на Димитър Бебратов в Манчестър Юнайтед беше назначен за постоянен мениджър на втородивизионния Дарби Каунти.

До този момент Рууни беше едновременно футболист и треньор на тима от Чемпиъншип през последните месеци, след като се завърна на Острова от САЩ, където игра в Ди Си Юнайтед. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Бях зашеметен, когато се върнах в Англия и получих тази възможност. Стадионът, тренировъчният комплекс, хората в щаба и младите играчи, феновете също. Имах и други оферти, но инстинкта ми говореше, че Дарби е мястото за мен. Огромна чест е да получа възможност да следвам стъпките на хора като Браян Клъф, Джим Смит, Франк Лампард и Филип Коку. Мога да обещая на всички, че няма да остане не обърнат камък в опитите да постигнем желаното с потенциала, който притежаваме в този исторически клуб", изрази амбициите си Рууни.

В момента Дарби Каунти е на незавидното 22-ро място в Чемпиъншип и се бори да не изпадне. 

Уейн Марк Рууни е роден на 24 октомври 1985 година в Ливърпул. Юноша e на Евертън, като се записва в академията на "карамелите" през 1996-а. Шест по-късно получава първия си професионален договор и на 17 август 2002 г. записва официалния си дебют в английската Висша лига при равенство 2:2 с Тотнъм. На 19 октомври с негово попадение в последната минута е сложен край на серията от 30 мача на Арсенал без поражение. Евертън побеждава с 2:1, а Рууни влиза в историята като най-младия голмайстор във Висшата лига (б.р. - впоследствие рекордът е подобрен). 

След 15 гола в 64 мача за Евертън и след подадена молба за трансфер Рууни напуска "Гудисън Парк" в края на август 2004 г. Той е продаден за 25,6 милиона паунда на Манчестър Юнайтед, което е рекорд за футболист под 20-годишна възраст. На 28 септември Рууни дебютира за „червените дяволи“ с хеттрик и асистенция при впечатляващото 6:2 над Фенербахче в Шампионската лига. 

Звездата игра в Манчестър Юнайтед до 2017 г. За 13-те години на "Олд Трафорд" записа 611 мача и вкара 287 гола. За националния отбор на Англия има 120 срещи и 53 попадения.

С Юнайтед печели шампионската титла 5 пъти, по веднъж Шампионска лига (2008) и Лига Европа (2017), три пъти е носител на ФА Къп, а през 2008 г. ликува с "червените дяволи" и на Световното клубно първенство.

 

 

Wayne Rooney retires from playing! Sum up his career in one word... Manchester United legend #UCL

Публикувахте от UEFA Champions League в Петък, 15 януари 2021 г.