Астана с треньор Станимир Стоилов стана за четвърти пореден път шампион на Казахстан. Съдбата на титлата се реши в последния кръг, мачовете от който се играха днес. Астана се нуждаеше от задължителен успех над Акжайк и го постигна с 2:0. В другия мач преследвачът Кайрат също спечели – с 3:2 срещу Актобе.

Драмата обаче бе пълна, тъй като за момент Астана и Мъри не успяваха да поведат на Акжайк и при резултат 0:0 губеха титлата. В 51-ата минута обаче Кабананга вкара гола на успокоението, а в добавеното време отново той оформи крайния резултат.

Така Астана ликува с четвърта поредна титла със Станимир Стоилов заедно с българските му помощници Цанко Цветанов и Саид Ибраимов. Отборът стана първенец на Казахстан през 2014, 2015, 2016 и 2017 година. Нито един клуб не е бил шампион на страната четири пъти поред.

Двубоят в Астана се игра на една врата почти през цялото време. Съвсем логично домакините бяха тези, които искаха попадение, за да си осигурят шампионския трофей. За целия двубой футболистите на Станимир Стоилов направиха минимум 15 пропуска пред вратата на гостите. На моменти топката като по чудо не влизаше във вратата – или беше изчиствана от голлинията, или вратарят на гостите я избиваше в последния момент, или пък домакините не бяха точни в завършващия удар. Най-много пропуски направиха тъмнокожите звезди на Астана – Кабананга и Патрик Твумаси.

За щастие на Станимир Стоилов и помощниците му всичко завърши добре и отборът се поздрави с трофея.

Гледайте Астана - Акжайк

Гледайте Кайрат - Актобе