Ветеранът Клаудио Писаро реализира през миналия уикенд гол номер 100 с екипа на Вердер в германската Бундеслига при убедителния домакински успех срещу Хановер с 4:1. Така перуанецът се доближи само на един гол от легендата на тима Марко Боде.

„Клаудио има моя най-голям респект. Лудо е това, което постига всяка седмица”, коментира капитанът на „бременските музиканти” Клеменс Фриц постижението на 37-годишния перуанец, който вкара 12 гола в последните си 11 мача за Вердер. 

След мача Писаро разкри защо все още е толкова добър на 37 година, говорейки за своя начин на хранене. Перуанецът не употребява картофи, домати, бяло брашно, мляко и хляб, а това се отразявало много добре най-вече на неговата форма. 

„Отказвам се също така от кока кола и алкохол, но не и от малко вино. Това просто не мога да го допусна…”, споделя самият Писаро, който след успеха над Хановер също си позволил чаша вино, но продължава да внимава за грижата за тялото си. Самият той се надява да подобри в най-скоро време рекорда на Марко Боде от 101 гола за Вердер. „Вярвам, че ще успея. Защо не още в следващия мач? За мен това ще бъде специален мач”, коментира перуанецът амбициите си за следващия сблъсък на Вердер срещу Байерн.

„Той е първи в съблекалнята и си тръгва последен. Клаудио прекарва много време на масата за масаж и във фитнеса. Можеш да го откриеш навсякъде. Комплименти за него”, хвали го и треньорът на Вердер Виктор Скрипник.

„Трябва да му покажем, че сме солиден тим, който иска да прогресира, а не да изпада във втора дивизия. Направихме предложение на Клаудио”, допълни Скрипник, който се надява Писаро да остане да играе в отбора поне още един сезон.

В някой друг отбор играчите над 35 години рядко са считани за звезда, но на 37 години Писаро е водещ футболист във Вердер и истинска голова машина. Без него отборът просто не върви. Немският таблоид „Билд” разкри тайните на феномена Писаро.

1.Промяна в начина на хранене
От август миналата година Писаро се доверява на съветника за хранене Джулиано Посер, предложен му от бившия му съотборник в Байерн Мартин Демикелис. Вместо изброените по-горе продукти, които перуанецът отказва да употребява, той използва соево мляко и кисело мляко, както и паста дори в съблекалнята на Вердер. „Така се чувствам по-добре, отслабнал съм с 2-3 килограма”, допълва още Писаро.

2.Топ подготовка
По време на зимната пауза Писаро взе участие в цялата подготовка на тима на най-високи натоварвания, тъй като не е преследван от контузии. Така от началото на втория полусезон в Бундеслигата всичко за перуанеца върви перфектно и той реализира вече 9 гола, което е повече дори от голмайстора на Байерн Роберт Левандовски.

3.Отговорност
В предишния си тим Байерн в Мюнхен Писаро беше една от многото звезди, а в Бремен в абсолютният стълб на отбора. Най-старият голмайстор в първенството, като високоговорител в съблекалнята, лидер за младите играчи. Писаро има голяма отговорност, която го прави и по-добър.

Писаро не е единственият ветеран в професионалния футбол. Докато в Англия залагат повече на млади играчи от юношеските школи, италианската Серия „А” е богата на ветерани над 35 години, които са близо до слагане на край на кариерата си.
- в Лацио играе бившият германски национал Мирослав Клозе. 37-годишният нападател има 5 асистенции и само 1 гол този сезон, в който е използван все повече като жокер.
- 38-годишният Лука Тони има 5 гола за Верона в 17 мача от началото на сезона
- Франческо Тоти е на 39 години и в 6 мача за Рома има 1 гол този сезон
- 38-годишният Антонио Ди Натале е взел участие в 20 мача на Удинезе през тази кампания и има 1 гол
- капитанът на Ювентус Джанлуиджи Буфон показва огромната си класа на вратата дори на 38 години. 

Клаудио Писаро обаче изглежда най-ефективен от всички ветерани в света. Той има 100 попадения за Вердер и ще 87 с екипа на Байерн в Бундеслигата. Перуанецът е на пето място във вечната голмайсторска листа на Бундеслигата със своите 187 гола, 8 от които реализирани след дузпи.

Топ 10 на вечната голмайсторска листа в германската Бундеслига: 
1.Герд Мюлер (427 мача за Байерн) – 365 гола
2.Клаус Фишер (535 мача за Мюнхен 1860, Шалке 04, Кьолн и Бохум) – 268 гола
3.Юп Хайнкес (369 мача за Хановер и Мьонхенгладбах) – 220 гола
4.Манфред Бургсмюлер (447 мача за Вердер, Дортмунд, Нюрнберг, РВ Есен) – 213 гола
5.Клаудио Писаро – все още играе (405 мача за Вердер и Байерн) – 187 гола
6.Улф Кирстен (350 мача за Леверкузен) – 182 гола
7.Щефан Кунтц (449 мача за Кайзерслаутерн, Арминия Билефелд, Бохум и Юрдинген) – 179 гола
8.Клаус Алофс (424 мача за Вердер, Кьолн и Фортуна Дюселдорф) – 177 гола
9.Дитер Мюлер (303 мача за Саарбрюкен, Кьолн и Щутгарт) – 177 гола
10.Ханес Льор (381 мача за Кьолн) – 166 гола.