Манчестър Сити спечели с 2:0 при визитата си на Тотнъм в отложен мач от 34-ия кръг на английската Висша лига и излезе на върха с две точки аванс пред Арсенал преди заключителните срещи за двата тима през сезона. Ерлинг Холанд в началото на втората част и добавеното време вкара головете за "гражданите", които са на крачка от историческа четвърта поредна шампионска титла. В последния кръг те приемат Уест Хям, а основният им конкурент Арсенал е домакин на Евертън.

Домакините започнаха нахъсани и в 6-ата минута Бентанкур отправи удар от границата на наказателното поле, но Едерсон с една ръка изби над вратата. Лека полека гостите взеха инициативата и в 15-ата минута Викарио с голяма доза късмет успя да отрази удар на Фил Фодън.

Играчите на Гуардиола имаха пълен контрола до края на първата част, но не успяха да намерят целта. В 39-ата минута Йошко Гвардиол бе оставен непокрит в наказателното поле, но шутира над вратата, а след това удари на Ерлинг Холанд и Бернардо Силва бяха блокирани. 

Малко след почивката Викарио успя да парира удар на Кевин де Бройне, а Тотнъм отговори с удар на Хьон-Мин Сон, но Едерсон спаси. В 51-ата минута Фил Фодън се справи с Кристиан Ромеро и пусна към наказателното поле, където Холанд и Де Бройне се разминаха с топката. Тя стигна до Бернардо Силва, който подаде на Де Бройне и белгиецът с успореден на голлинията пас намери Ерлинг Холанд, а норвежецът вкара отблизо за 0:1. 

В 62-ата минута вратарят на гостите Едерсон се сблъска с Кристиан Ромеро и се строполи на тревата, след което все пак се изправи, но няколко минути след това бе заменен от Щефан Ортега и напусна гневен терена. На мястото на Де Бройне, който пък малко по-рано получи тежък удар в ахилеса, се появи Жереми Доку.  В 71-ата минута Ортега направи блестящо спасяване при удар на Кулушевски, който опита да прокара топката между краката му. Минута след това Викарио с една ръка изби удар на Доку, а в 86-ата минута Ортега направи още едно шампионско спасяване, след като отрази удар на излезлия сам срещу него Хьон-Мин Сон. 

В последната минута на редовното време Педро Поро фаулира Жереми Доку в наказателното поле и последва дузпа. Тя беше реализирана хладнокръвно от Ерлинг Холанд в първата от десетте минути добавено време, а Манчестър Сити спечели с 2:0.

След успеха "гражданите" се изкачиха на първо място в класирането с 88 точки и имат 2 повече от Арсенал преди последния кръг. Загубата за Тотнъм сложи край на мечтите му за място в Шампионската лига и прати там Астън Вила, който е пет точки аванс пред "шпорите". 

ТОТНЪМ – МАНЧЕСТЪР СИТИ  0:2
0:1 Ерлинг Холанд (51), 0:2 Ерлинг Холанд (90+1-дузпа)

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!

РЕЗУЛТАТИ И ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА - ТУК!