Над 80 мача в Германия са били манипулирани след скандала “Хойцер” през 2005 г. Това твърди вътрешен човек от нелегалния бизнес пред магазинното предаване “Факт” на германската национална телевизия ARD.

“Има пет мача от Втора бундеслига и другите са от долните дивизии. Около 80% от опитите за манипулиране на футболни срещи са успешни. Всичко се развиваше според нашите очаквания”, твърди източникът, който според думите си е от сръбски произход, живее в Хамбург и от години е асистент на арестувания през миналата седмица Анте Сапина.

Той конкретизира, че в схемата има и замесени двама играчи. Сред манипулираните мачове има такива на отбор, който през 2007 г. е изпаднал от Втора бундеслига. Този тим загубил два уредени мача и заради изгубените шест точки отпаднал от втора дивизия.

Източникът на “Факт” не назовава името на въпросния отбор, както и самоличността на замесените в схемите футболисти. Той обаче подчертава: “Научихме много от скандала “Хойцер”. Вече не контактуваме директно с футболистите. Първи правим обстойни проучвания около тях. Дали имат дългове, дали обичат да залагат, дали пият? Разследваме всичко около тях. Кои са те, какви са, откъде са, какви връзки имат? Научаваме абсолютно всичко.”/БЛИЦ