Легендарният мениджър на Арсенал Арсен Венгер изживява тежки дни на „Емиратс“. Френският специалист, който е начело на „топчиите“ от 1996 година, е разсипван от критики заради представянето на отбора в последните няколко седмици. „Артилеристите“ имат едва 1 победа в последните 8 мача във всички турнири и са допуснали цели 5 поражения. Феновете вече се обърнаха срещу френския специалист и искат неговата оставка. Но за първи път ли Венгер допуска отборът му да разочарова привържениците? Отговорът е „не“! Ето и някои от най-срамните моменти за Арсенал под ръководството на Венгер, за които хората, обичащи лондонския тим, не искат да си спомнят:

15: Милан – Арсенал 4:0, Шампионска лига, първи 1/8-финал, 2012
В Арсенал всички се надяват да постигнат добър резултат на „Сан Сиро“, който да им помогне за класирането на ¼-финалите. Уви, реалността е коренно различна и тимът на Венгер губи с катастрофалното 0:4. Робиньо на два пъти, Кевин-Принс Боатенг и Златан Ибрахимович са точни при успеха на „росонерите“. В реванша Арсенал е близо до подвиг и печели с 3:0 – резултат, който обаче не е достатъчен и тимът отпада.

14: Болтън – Арсенал 2:1, Висша лига, 2011
Болтън слага край на надеждите на Арсенал за титлата в Англия. „Тротърс“ побеждава с 2:1 и оставя „артилеристите“ на 9 точки зад лидера Манчестър Юнайтед четири кръга преди края на първенството. Даниел Стъридж открива резултата в 38-ата минута с глава. В началото на второто полувреме домакините изпускат дузпа, а минути по-късно Робин ван Перси изравнява. В 90-ата минута на двубоя Тамир Коен с глава вкарва победния гол и хвърля в скръб привържениците на лондончани.

13: Арсенал – Уотфорд 1:2, ФА Къп, 2016
Самото отпадане на Арсенал от ФА Къп не може да се определи като някаква катастрофа. Уотфорд показа страхотна игра и играчите напълно си заслужиха успеха. По-притеснителното в случая е,че това беше четвърто поражение за „артилеристите“ в последните 6 мача във всички турнири, което дойде в повече на феновете на тима, които започнаха с жестоките нападки към Венгер. .

12: Манчестър Сити – Арсенал 6:3, Висша лига 2013
Арсенал е лидер в класирането в края на 2013 и феновете отново мечтаят за титла. Гостуването на Сити е от изключително значение, тъй като „артилеристите“ могат да увеличат преднината си пред Ливърпул и „гражданите“… Това не се случва и тимът на Венгер губи с катастрофалното 3:6. „Топчиите“ са настигнати от преследвачите, а впоследствие и задминати. В края на сезона с титлата триумфира Манчестър Сити, а Арсенал завърша на „любимото“ 4-то място.

11: Брадфорд – Арсенал 1:1 (Брадфорд печели с 3:2 след дузпи), Купа на Лигата, 2012
Арсенал е един от трите отбора от Висшата лига, които са на 1/4-финал в надпреварата. Шансовете на тима за триумф са добри и феновете знаят това. Но… намиращият се 65 места по-надолу тим на Брадфорд им попарва надеждите след драма “Корал Уиндоус” . Един от най-неудобните моменти за Арсен Венгер начело на Арсенал.

10: Арсенал – Тотнъм 2:3, Висша лига, 2010
Първата победа на Тотнъм като гост на Арсенал от 1993 година. И то каква! Гостите губят в резултата с 0:2 до почивката. През второто полувреме обаче вкарват 3 безответни гола и хвърлят в екстаз феновете си. Със сигурност привържениците на Арсенал още помнят кошмара, сполетял ги заради Венгер и компания.

09: Арсенал –Блекбърн 0:1, ФА Къп, 2013
ФА Къп е единственият турнир, който може да донесе отличие на Арсенал и да прекъсне 8-годишната суша на клуба. И тази година обаче това не се случва, тъй като втородивизионният Блекбърн удря „артилеристите“ на „Емиратс“ и им носи нов срам.

08: Арсенал – Бирмингам 1:2, Купа на Лигата-финал, 2011
Шок за всички, обичащи Арсенал. Тимът е на финал срещу непретенциозния Бирмингам. Всички очакват триумф и първа купа от 2005 година насам. Венгер и компания отново се провалят с гръм и трясък. Губят мача на „Уембли“ пред 88 851 зрители с 1:2, като победният гол за бирмингамци пада в 89-ата минута.

07: Манчестър Юнайтед – Арсенал 6:1, Висша лига, 2001
Венгер заявява в навечерието на мача: „Юнайтед не са направили нищо кой знае какво през сезона“ и впоследствие го губи с унизителното 6:1 на „Олд Трафорд“. На почивката „артилеристите“ губят с 5:1. Шампион в края на сезона става Юнайтед, а втори е Арсенал.

06: Ливърпул – Арсенал 5:1, Висша лига, 2014
Арсенал е лидер в класирането след изиграването на 23 кръга от Висшата лига. Гостуването на Ливърпул обаче дава да се разбере, че и през тази година тимът на Венгер няма да спечели първенството. „Артилеристите“ губят с 5:1 и всичко приключва. В крайна сметка лондончани завършват на 3-то място.

05:Тотнъм – Арсенал 5:1, Купа на Лигата – полуфинал, 2008
Димитър Бербатов е част от виновниците за една от най-срамните страници в историята на Арсенал. Българинът взима участие в разгрома над „артилеристите“ с 5:1 на „Уайт Харт Лейн“. За капак това е първа победа за „шпорите“ над градския съперник от цели 9 години , които впоследствие триумфират в надпреварата след победа на финала с 2:1 над Челси.

04: Арсенал – Монако 1:3, Шампионска лига – 1/8-финал, 2015
Всички очакват Арсенал да няма трудности да премине в следващата фаза на турнира. Бербатов и компания обаче са на друго мнение и не позволяват на тим на Венгер да се класира за 1/4-финалите в надпреварата за ПЕТА поредна година… (б.а.: тази година Арсенал отново отпадна на 1/8-финал в най-силния клубен турнир).

03: Арсенал – Олимпиакос 2:3, Шампионска лига – групи, 2015
Венгер иска задължителна победа в домакинството на гръцкия гранд. Именно негов ход обаче е причина за катастрофата на „Емиратс“. Французинът вади от титулярите стража Петър Чех и пуска Давид Оспина. Колумбиецът си вкарва автогол, а „артилеристите“ допускат втора поредна загуба в груповата фаза на Шампионска лига. Неочаквано и срамно поражение!

02: Челси – Арсенал 6:0, Висша лига, 2014
Мач номер 1000 за Венгер начело на Арсенал се оказва повече от катастрофален. „Артилеристите“ допускат най-голямата си загуба от Челси в 107-годишното съперничество между двата тима. Феновете на „сините“ започват подигравателни скандирания по адрес на французина, който пък след края на срещата не се явява на пресконференция за първи път от 17 години.

01: Манчестър Юнайтед – Арсенал 8:2, Висша лига, 2011
Лятото на 2011 година е един от най-тежките периоди за феновете на Арсенал. Клубът продава Сеск Фабрегас и Самир Насри, а за капак „артилеристите“ допускат най-тежкото си поражение от Юнайтед на „Олд Трафорд“ от 1896 година. Привържениците са бесни на Венгер, който позволява продажбите на две от звездите на отбора. Той опитва да поправи грешката с привличането на … Микел Артета, Пер Мертезакер и Андре Сантос. Ход, който не води до нищо добро. Тимът завърша сезона на 3-то място, а трансферната политика на френския специалист отново става обект на много подигравки.