Дортмунд и Байерн ще изиграят втория чисто немски финал в историята на евротурнирите, след като елиминираха съответно Реал (Мадрид) и Барселона и ще спорят за трофея в Шампионската лига този сезон.

Първият случай, в който два германски отбора се изправиха един срещу друг на финал в Европа, е през 1980 година. Тогава в спор за Купата на УЕФА влизат Айнтрахт (Франкфурт) и Борусия (Мьонхенгладбах), които играят два мача на разменено домакинство. „Жребците” печелят първия мач с 3:2, но след това губят с 0:1 във Франкфурт и в крайна сметка Айнтрахт печели трофея заради повечето си отбелязани голове на чужд терен.

По ирония на съдбата треньор на Борусия (Мьонхенгладбах) е треньорът на Юп Хайнкес, който сега начело на баварците ще се изправи срещу Дортмунд във финала на Шампионската лига. Двубоят на „Уембли” е на 25 май (събота).

Германия ще победител в Шампионската лига за първи път от 12 години насам, след като за последно Байерн грабна трофея през 2001 година след успех с дузпи срещу Валенсия на „Джузепе Меаца” в Милано.

Баварците са вкарали 7 гола на Барселона в полуфиналите след само 9 точки удара в очертанията на противниковата врата. Каталунците отправиха 6 точки изтсрела към вратата на Байерн, но нито веднъж не се разписаха. Поражението им с 0:3 на „Камп Ноу” пък е най-голямото на собствен терен за последните 10 години във всички официални срещи на тима. За последно те загубиха с 0:3 от Севиля в Примера дивисион през декември 2002 година.

Финалът в Лондон между Борусия и Байерн ще бъде първият от 5 години насам, в който няма да има наказани играчи. През 2008 година Манчестър Юнайтед и Челси също нямаха наказани футболисти за финала помежду си в Москва.