Реал (Мадрид) се сбогува с Шампионската лига. За шести пореден път още на 1/8-финалите “Белия балет” се препъва и напуска най-комерсиалния европейски клубен турнир. Как ли се чувстват феновете на най-титулувания гранд в Европа. Какво ли е да си привърженик на отбора, в който са събрани почти всички световни звезди, пръснати са стотици милиони евро, за да бъде осъществена една едничка цел. Тя е именно триумф в Шампионската лига, турнирът, който в Реал (Мадрид) смятат за свой специалитет.
В последните години обаче все някои се намира да вгорчи менюто на испанския колос. И вместо купата на шампионите да бъде основно ястие всяка година, тя наистина се превръща в недостижим и твърде скъп специалитет.

Короната на кралете на Европа далеч не блести с онази светлина, с която искат да я виждат феновете. Този път я свали Лион. Заслужено или не, френският тим спечели битката. Явно наистина са прави тези, които казват, че форматът на Шампионската лига трябва да се промени и да няма 1/8-финални мачове, а направо 1/4-финали. Сигурно едва тогава кошмарите за Реал (Мадрид) ще спрат и те ще триумфират на върха.

Защо “Белия балет” не играе балет, а някакъв друг танц. Или по-скоро никакъв танц, футболистите на Мануел Пелегрини играят ганкиното. В Испания минават между капките и засега вървят уверено, но в Европа се вижда, че положението е повече от тревожно. Грешна политика, слаб треньор или много звездни характери на куп? Може би от всичко по-малко, но Реал отдавна не е онова страшилище, което мачкаше наред в Шампионската лига. С шестте поредни отпадания отборът направи така, че за него да се говори със спомени за хубавото минало. А на пръв поглед всичко трябва да е наред – пари, звезди, история и имидж. Всъщност май това не е достатъчно. Липсва само едно – истински сплотен отбор от момчета, които си знаят и кътните зъби. Само тогава футболистите на Реал (Мадрид) ще се превърнат от нещастните крале на Европа в истински щастливи герои.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Шестте поредни издънки на Реал (Мадрид) на 1/8-финали
Сезон 2004/05
Реал (Мадрид) – Ювентус 1:0
Ювентус – Реал (Мадрид) 2:0 след продължение (1:0 в редовното време)
Сезон 2005/06
Реал (Мадрид) – Арсенал 0:1
Арсенал – Реал (Мадрид) 0:0
Сезон 2006/07
Реал (Мадрид) – Байерн (Мюнхен) 3:2
Байерн (Мюнхен) – Реал (Мадрид) 2:1
Сезон 2007/08
Рома – Реал (Мадрид) 2:1
Реал (Мадрид) – Рома 1:2
Сезон 2008/09
Реал (Мадрид) – Ливърпул 0:1
Ливърпул – Реал (Мадрид) 4:0
Сезон 2009/2010
Лион – Реал (Мадрид) 1:0
Реал (Мадрид) – Лион 1:1