Челси води преговори да се оттегли от „Стамфорд Бридж“ и да построи нов стадион, съобщи The Guardian.

Ръководството на клуба иска да построи ново съоръжение в лондонския "Ърлс Корт", което ще разполага с повече места от настоящия стадион на „сините“ – "Стамфорд Бридж" (малко над 40 000 седящи).

Обновяването на сегашния стадион би било твърде трудно, което принуждава Челси да търси ново място. Ако „Стамфорд Бридж“ бъде разрушен, отборът ще трябва да играе на „Уембли“, докато не бъде построена нова арена, както се случи с Тотнъм, докато се строеше „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ върху разрушения „Уайт Харт Лейн“.

Клубът е обсъдил възможността за строителство с областната администрация и предприемачи. Комитетът за развитие на „Ърл Корт“ иска да построи комплекс със смесено предназначение на мястото си и неговият генерален план не включва футболен стадион. Комитетът обаче трябва да получи одобрение от властите в Лондон, които може да сметнат плана за твърде скъп. Многофункционална футболна арена би била по-изгодна, а до нея може да се построят жилища за продажба.

Изпълнителният директор на Челси Джейсън Ганън водеше преговорите от името на клуба. Подчертава се, че ако проектът бъде одобрен, "пенсионерите" ще трябва да получат разрешение от собствениците на Chelsea Pitch Owners, които притежават „Стамфорд Бридж“ като пълна собственост и могат да блокират всеки опит за преместване.

От клуба не изключват да се остане на стария стадион, но не виждат напредък в плановете за реконструкцията му, тъй като близостта до линията на метрото прави евентуалните промени трудна задача.

Според източника проектът може да струва на Челси 500 милиона лири. Собствениците на клуба възнамеряват да увеличат максимално приходите, като построят един от най-големите и най-добрите стадиони в страната.

Потенциална пречка пред идеята е борбата за власт в клуба между акционерите на Челси - Клиърлейк Кепитъл и Тод Боели.

Стадион „Стамфорд Бридж“ е построен през 1877 г. Челси играе там от основаването на клуба през 1905 година.