Воденият от белгиеца Хуго Броос национален тим на Камерун срази Гана с 2:0 във втория полуфинал на турнира за Купата на Африканските нации в Габон и ще спори за трофея срещу Египет. „Фараоните” отстраниха в сряда вечер Буркина Фасо след дузпи.

Печелилите до този момент по четири титли „неукротими лъвове” и Гана играха равностойно през първата част на стадиона в град Франсвил. „Черните звезди” имаха леко преимущество във владеенето на топката, но така и не успяха да го материализират с гол. Футболистите на израелския специалист Авраам Грант не намираха пролука през добре подредената отбрана на популярните още и като „непобедимите лъвове” камерунци.

В 72-ата минута играещият в чешкия Славия (Прага) бранител Майкъл Нгадеу-Нгаджуи даде преднина на Камерун. Защитникът на Гана Джон Бой отклони едно центриране от фаул лошо назад към втората греда, варатят Разак Брима се оказа безпомощен и Нгаджуи го матира с хубав удар от малък ъгъл за 1:0. Ганайците хвърлиха всички сили в търсене на изравнително попадение и се оголиха в защита. Така в добавеното време играещият за датския Олборг нападател Кристиан Басогог (90+3) бе изведен от колегата си в атака Винсент Абубакар от Бешикташ и сам срещу вратаря Разак Брима от испанския Кордоба не сгреши за крайното 2:0.

Финалът между „неукротимите лъвове” и "фараоните” от Египет е в неделя от 21:00 часа българско време на стадиона в габонската столица Либревил. При победа титлата за камерунците ще е пета, а за египтянините рекордна осма.

Камерун ще е домакин на следващото издание на турнира през 2019 година.

РЕЗУЛТАТИ И СТАТИСТИКА ОТ КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ - ТУК!

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ ЗА КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ!!!