Пореден скандал около Международната футболна федерация (ФИФА) се разрази дни преди заседанието на Изпълкома на централата. Според бившия вицепрезидент Джак Уорнър Катар е получила домакинство на Световното първенство през 2022 година с подкуп. Той твърди, че шефът на местната федерация Мохамед бин Хамам е действал незаконно и доказва твърдението си с писмо от генералния секретар на ФИФА Жером Валке.

В него Валке пише: “Не можах да разбера защо Мохамед бин Хамам реши да участва в тези избори. Може би си е мислил, че има шанс, или пък искаше да изрази своята неприязън към Сеп Блатер. Или пък си е помислил, че на президентските избори може да купи ФИФА така, както и на изборите за домакинство на Световното първенство през 2022-а година. Залагам, че той ще оттегли кандидатурата си. Може да го направи на 1 юни с десетминутна реч”.

Самият Бин Хамам оттегли кандидатурата си вчера (29 май), след което мястото му в Изпълкома бе замразено заедно с това на Джак Уорнър. Двамата са разследвани от централата по обвинения за даване на подкуп. Блатер бе оневинен.