ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК!

Нова ера се задава във футбола, след като Европейският съд обяви решението си по делото, заведено от агенцията "А22 Спортс Мениджмънт" и Европейската Суперлига. Техният иск пледираше, че УЕФА нелегитимно има монопол върху организирането на футболни турнири на Стария континент, както и незаконно задължава клубовете да не членуват в други организации, да не участват в техните състезания под заплаха от строги санкции.

Дългоочакваното решение на съда на Европейския съюз в Люксембург вече е факт. 

"УЕФА и ФИФА нямат правомощия да наказват клубовете, ако се включат в алтернативни турнири. Това е незаконно", обявиха от съда.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

В документа, който бе официално публикуван днес, се казва още, че потенциалната поява на надпревари, които да се организират от други организации, с участие на клубове-членове на УЕФА, би следвало да се допускат на пазара на футболния бизнес.

"ФИФА и УЕФА управляват футбола от позиция на доминация, като не влизат в критериите за обективност, равнопоставеност, прозрачност и симетрично разпределение на благата. Техните правила на допускане, недопускане или санкциониране на клубовете са несправедливи рестрикции и нарушават правото на свободен избор да избереш най-добрия пазар и модел", пише в документа.

Това не означава автоматично, че от догодина ще видим Суперлигата като реално организиран турнир. Но е ясно, че вече няма сила, която да спре инициативата, подета от шефовете на най-големите клубове в Европа, начело с Флорентино Перес (Реал Мадрид) и управата на Ювентус.

Суперлигата като идея означава нов, затворен турнир без изпадащи отбори, подобен на Евролигата в баскетбола. Там всяка седица ще се срещат 20 или 32-та най-силни клуба на Европа, като критерият е популярност, финансови ресурси, глобален маркетингов интерес и др.