ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Смъртта на футболните легенди Синиша Михайлович и Джанлука Виали в последните дни провокира широки дискусии относно възможността техните онкологични заболявания да са провокирани от употребата на допинг в годините на активната им футболна кариера.

Темата не е нова за Италия. От 1998 до 2004 г. Рафаеле Гуариниело еднолично разследва подозрителната смърт на 70 футболисти, твърдейки, че допингът в Италия е причинил фаталните заболявания. Доказателствата са потулени, пише „Труд“.

Смъртта на Синиша Михайлович и Джанлука Виали отново извади изпод килима бъркотията с допинга в кралския спорт и то не само в Италия, само че бивши футболисти като Дино Баджо и Флорин Радучиу започнаха да говорят.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

През 1998 г. магистратът Гуариниело прегледал 400 досиета на футболисти от 1960 г. до годината на Световното първенство във Франция от архивите на 24 000 италиански футболисти. Установено е, че 70 играчи са починали при подозрителни обстоятелства. Навършил 81 години, италианският съдия и до днес вярва, че "веществата, прилагани в допинг стил" на футболисти, със или без тяхно знание, ги убиват рано или късно.

Иън Ръш, Лиъм Брейди, Греъм Сунес и Пол Инс играха в Италия след разследването на Гуариниело, а английски специалисти също се чудели дали футболистите във Великобритания може да страдат от подобни заболявания. Четиримата са живи и казват, че всъщност не са давали вещества или наркотици на чужденци, особено на англичани, но много идвали на тренировки пияни.

„Ако е вярно, че има доказана връзка между злоупотребата с наркотици и футбола, това би имало отражение върху нашите усилия да запазим спорта свободен от наркотици“, каза Микеле Верокен, ръководител на антидопинговия отдел на Спортния съвет на Обединеното кралство, в писмо до властите във футбола, обръщайки внимание на доказателствата, появили се в Италия в края на 90-те години, цитиран от gsp.ro.

Как се умира в италианския футбол?

Верокен каза, че има паралели между заболяванията, засягащи италианските играчи, и тези на страдащи източногермански спортисти, които съзнателно са били допингирани от комунистическите власти. Досиетата на Щази, публикувани след събитията, показали изключително опасните ефекти върху здравето на допингираните спортисти.

Режимите със стероиди причиняват сериозни здравословни проблеми - включително, изглежда, преждевременна смърт - сред лекоатлети, плувци и други спортисти през 70-те и 80-те, показват документалният филм "Ikarus", както и книгата „Златото на Фауст: Вътре в източногерманската допинг машина“ , от д-р Стивън Ънгерлейдер.

Легендата на Интер от 60-те и 70-те години на миналия век, Сандро Мацола, признал пред Гуариниело за употребата на амфетамини и че в Интер е имал високорискова лъчетерапия и "тежки" болкоуспокояващи преди мачове.

„Рискът от тумори на черния дроб и дебелото черво е два пъти по-висок от този на обикновените хора или спортисти, които не са били подлагани на такива смъртоносни лечения. За болестта на Лу Гериг очаквахме един случай, защото вероятността беше 0,61. Вместо това открихме 45 случая на заболяването, а 13 от тях вече са мъртви", заяви Гуариниело, който подчерта и известния случай на Джанлука Синорини, починал през 2002 г., с амиотрофична латерална склероза или синдром на Лу Гериг, името, дадено на болестта на бившия американски бейзболист, добави още gsp.ro в своята статия относно допинга.

Трагичната съдба на Джанлука Синьорини (на снимката вдясно), защитник на Рома, Дженоа и Парма, отворила още повече очите на Гуариниело. След като имал с Италия някои от най-зрелищните футболни моменти през 90-те години, защитникът се оказал напълно парализиран със синдром на Лу Гериг.

„Бих искал да стана и да тичам на терена с теб, но не мога“, казал Синорини, в инвалидна количка, пред 30 000 съсипани фенове на мач през май 2001 г. в съобщение, прочетено от дъщеря му Бенедета. „Бих искал да пея с вас, но не мога. Иска ми се това да е сън, от който да се събудя, но не е", казал още Синьорини, който почина от рядката амиотрофична латерална склероза (АЛС) или „болестта на Лу Гериг“ през 2002 г. на 42-годишна възраст.

Въпреки че Синьорини обвиняваше съдбата, той изброи всички лекарства, които са му давани.„Инжектираха ми много Voltaren за постоянната болка в пищяла и Neoton и Esafosphine директно във вените ми преди мачове“, каза той пред италианското списание Panorama.

Разследването на Гуариниело започва да придобива смисъл, свързвайки високата смъртност сред младите играчи със стандартите за обучение в най-големите италиански клубове, Ювентус, Интер, Милан, Рома и др. Изследванията показват, че футболистите развиват левкемия поради употребата на хормони на растежа, а чернодробните тумори са причинени от анаболни стероиди. Синиша Михайлович почина също от левкемия. Но в случай на амиотрофична латерална склероза все още няма научно обяснение.

Гуариниело казва още, че всичките 45 случая на синдрома на Лу Гериг, включително Гуидо Винченци, бивш играч на Сампдория, и Джорджо Роньони от Милан, който почина през 1986 г. само на 40 години, могат да бъдат свързани в нещо като комбинация от интензивна физическа активност, съчетана с наранявания на краката.

Бивш играч на Торино, който вече имаше ALS (амиотрофична латерална склероза), казал на съдията за натиска от страна на клубовете: „Накараха ме да играя, когато вече бях болен. Но клубът ме убеди да не спирам. Казаха, че имам бъдеще".Тогава Гуариниело нахълтал в съдебната зала и изкрещял на обвинените лекари: "Вие ги убихте съзнателно!". Последвал съдебен процес - известният антидопингов процес срещу Ювентус, където главният изпълнителен директор Антонио Жираудо беше признат за виновен заедно с шефа на лекарите на Юве Рикардо Агрикола (на снимката вляво). Медици бяха обвинени, че са давали забранени лекарства на играчи на Ювентус между 1994 и 1998 г. Процесът започна през януари 2002 г., когато италиански фармаколог свидетелства на процеса, че Ювентус е имал склад, съдържащ 281 лекарства, повечето от които - забранени. В този файл фигурират играчи като Роберто Баджо и Зинедин Зидан. Въпреки че Гуариниело доказа категорично как играчите са били допингирани, Рикардо Агрикола беше оправдан.

Гуариниело започва своето разследване през август 1998 г. след твърденията на Зденек Земан, че всички футболисти в Италия са били допингирани. Михайлович и Виали починаха, а Гуариниело, на 81 години, беше интервюиран в Италия и каза:„Цял живот съм работил, за да разоблича бъркотията в италианския футбол, знаете ли колко съдебни дела са приключили? Мисля, че 3, всички с оправдателни присъди! И след 30-40 години нищо не знаем за допинга! Казаха им, че без допинг не могат да стигнат далеч. Но тези принципи не се радваха на здравословен живот, а убиха нашите шампиони!".