Борбата за власт в холандския гранд Аякс става все по-жестока с всеки изминал ден. В разгара на скандала около назначението на Луис Ван Гаал за генерален директор на тима легендата Йохан Кройф бе обвинен в расизъм.

“То седиш тук, защото си черен”, е казал Кройф на Едгар Давидс по време на заседание през август. Случаят бе разкрит от спортния коментатор Арно Вермюлен по време на предаването "Studio Voetbal" в холандска телевизия през уикенда. Журналистът е получил информацията от Стивън тен Хаве, който също е член на Управителния съвет на клуба и който зад гърба на Кройф лично е настоял за привличането на Луис Ван Гаал за главен мениджър на тима. Именно назначението на Ван Гаал стана причина за развихрилите си скандали в Аякс през изминалата седмица. Бившият наставник на Байерн бе назначен без знанието на Кройф, а както е известно, двамата не са в добри взаимоотношения.

“Имам много муниции срещу Кройф. По време на заседанието тогава си помислих, че някой трябва да бъде изключен. Призовах за дисциплина”, заяви Тен Хаве, който по телефона във въпросното предаване потвърди думите от лятото на легендарния номер 14 в Аякс.

Самият Едгар Давидс също намекна в интервю за холандската телевизия “NOS”, че е имало расистки изказвания по време на въпросното заседание, но не пожела да даде подробности. “Работих много за назначаването на нов генерален директор и дори подкрепих кандидатурата на Марко ван Бастен, въпреки че не съм приятел с него. Тук обаче се случват неща, които на практика могат да се видят само по филмите”, сподели Давидс.

На 28 ноември ще има извънредно заседание на 24-членния Управителен съвет на Аякс, който ще трябва да гласува доверие на петимата членове на Надзорен съвет. Окончателният резултат ще бъде обявен на 12 декември, когато е събранието на акционерите на клуба. Кройф вече обяви, че в случай на негативен резултат, че ще сложи край на ангажиментите си с клуба след 52 години работа.